8.5 C
New York
vrijdag 22 november 2024

Discussie over toekomst Zuidplaspolder: “we zijn geen onbevlekte maagd”

Honderden inwoners en belanghebbenden hebben dinsdag 31 oktober een avond over toekomstige bouwplannen in de gemeente Zuidplas bezocht. Het aantal aanwezigen was veel groter dan van te voren verwacht was. De bijeenkomst werd gehouden in dorpshuis Swanla in Zevenhuizen. In feite ging de avond hoofdzakelijk over wat moet gebeuren met de woningbouwplannen in de Zuidplaspolder. Voor veel van de mensen die de avond bezochten kunnen de plannen grote gevolgen hebben doordat ze mogelijk eindelijk hun grond kunnen verkopen of doordat ze juist een grote woonwijk in de achtertuin krijgen.

Bezoekers van de avond werden eerst meegenomen in de geschiedenis van het project Zuidplaspolder. De originele plannen die ooit gemaakt zijn rond 2005 werden afgestoft en als mogelijke optie voor de toekomst neergezet. De gemeente wilde dinsdagavond vooral luisteren naar de inwoners zo werd de aanwezigen voorgehouden. Vraag voor de aanwezigen was hoe en waar de woningbouw moet plaats vinden maar ook hoe duurzaamheid gestalte moet krijgen. Ook is de vraag wat men onder dorps wonen verstaat. Gaat het daarbij om de hoeveelheid groen of hoe we met elkaar omgaan?

Voor veel van de aanwezige inwoners was het vijfde dorp een nieuwe term die regelmatig voorbij kwam in de loop van de avond. De grote vraag is namelijk hoe lang het nog mogelijk is om nieuwe wijken aan de huidige dorpen te bouwen. Een optie die zeer reëel is, is dus het bouwen van een nieuw dorp tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen. Het vijfde dorp is onderdeel van de originele bouwplannen uit het begin van deze eeuw. Zuidplas is door alle al eerder gemaakte plannen dan ook geen onbevlekte maagd gaf wethouder Hordijk de aanwezigen aan het einde van de avond mee. Als we het willen houden zoals het is zal er niks toekomst bestendig zijn volgens Hordijk. Dan is er in Zuidplas geen ruimte voor woningen voor ouderen én geen ruimte voor woningen voor jongeren.

De gemeenteraad zal nog dit jaar een ambitie neer moet leggen die Zuidplas wil uitvoeren. De komende jaren zijn volgens de provincie zo’n 230.000 woningen nodig in de zuidelijke randstad. Alle gemeenten is gevraagd hoeveel van die woningen in hun gemeente zouden moeten komen en hoe dat mogelijk gemaakt moet worden. Zuidplas wil volgens wethouder Jan Hordijk zelf de regie nemen en bepalen wat er in Zuidplas gaat gebeuren. Als de gemeente dat niet doet zal Rotterdam of de Provincie dat doen. Dan zou er zomaar een Nesselande buiten of juist een grote stadswijk van Rotterdam met veel hoogbouw in het gebied van de huidige gemeente Zuidplas kunnen verschijnen. Daarom is het belangrijk dat de gemeenteraad nog dit jaar bij de provincie neerlegt wat de plannen zijn.

De belangen zijn daarbij groot want de gemeente Zuidplas heeft tientallen hectare mogelijke bouwgrond in bezit maar ook de grondbank waarin Rotterdam en de provincie Zuid-Holland groot aandeelhouder zijn heeft zo’n 300 hectare bouw grond in eigendom. De input wordt op 7 november samengevat voor de gemeenteraad. Die zal uiteindelijk nog dit jaar moeten besluiten wat de ambities zijn voor Zuidplas richting de toekomst. Het gaat daarbij vooral over de woningbouw na 2020. Of er genoeg tijd en ruimte is om de input van de honderden inwoners mee te nemen is voor veel aanwezigen wel de vraag.

Overigens worden de plannen die er al zijn zo snel mogelijk uitgevoerd. De komende jaren zal er voornamelijk bij Zevenhuizen gebouwd worden in Zevenhuizen-Zuid. De eerste 500 woningen van de 1.400 zijn bijna klaar. In Moerkapelle zijn er inmiddels zo’n 300 van de 550 woningen klaar en in Moordrecht wordt in de Brinkhorst hard gebouwd aan 350 woningen. In Nieuwerkerk aan den IJssel komen sowieso 550 woningen in het nieuwe deel van Esse laag. Voor alle projecten geldt dat de verkoop van de nieuwe woningen heel snel gaat.

Advertentie