De stichting Stem op een Vrouw heeft een advies gemaakt voor inwoners die graag meer vrouwen in de gemeenteraad willen. Zij kunnen dat in drie stappen beïnvloeden. Gouwe IJssel Nieuws heeft die stappen vertaald voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart in Zuidplas.
Onder het gemiddelde
In Zuidplas zitten er minder vrouwen in de gemeenteraad dan gemiddeld in Nederland. Met 8 van de 27 zetels, bestaat de raad voor minder dan een derde uit vrouwen. Dat komt volgens enkele vrouwelijke raadsleden onder andere tot uiting in ‘
mannenmanieren’, die leiden tot lange raadsvergaderingen.
‘Slim stemmen’ in drie stappen
De stichting Stem op een Vrouw heeft een simpel advies voor inwoners die meer vrouwen in de raad willen.
Stap 1
Kies de partij die het best bij je past
Stap 2
Schat in hoeveel zetels jouw partij krijgt
Stap 3
Stem op een vrouw die op een plek staat op, of vlak onder, het aantal geschatte zetels. Zo kan die vrouw door jouw en andere voorkeursstemmen misschien toch de raad in komen.
De echte strategische stemmers kunnen ook nog rekening houden met vrijkomende plekken van raadsleden die wethouder worden. Uitgaande van een zelfde situatie als afgelopen vier jaar, zou dat bij de VVD twee extra plekken opleveren en bij ChristenUnie/SGP één extra plek. Bij het CDA staat de wethouderskandidaat niet in de top van de lijst.
Peilingen in Zuidplas
Door de groei van de gemeente, zijn er dit jaar in Zuidplas twee extra zetels te behalen. De behaalde zetels in 2018 zijn bekend. Door de verandering van de landelijke peilingen in 2022 ten opzichte van 2018 toe te passen op de behaalde zetels in Zuidplas in 2018, kan een schatting gegeven worden hoeveel zetels de partijen in Zuidplas zullen halen.
Vrouwelijke kandidaten
Deze week hebben alle inwoners de kandidatenlijsten in de bus gekregen. Inwoners die op NEZ willen stemmen, hoeven zich niet verder in dit artikel te verdiepen. Op die lijst staan geen vrouwen.
VVD
Bij de VVD zijn de plekken 9 tot 11 wellicht nog verkiesbaar. Bij die partij zou Loura Boogerman-Jongepier op plek 9 het op eigen kracht kunnen redden. De strategische stemmer die risico wil nemen, komt dan uit bij Dyonne Rietveld op plek 11.
ChristenUnie/SGP
Hetzelfde geldt voor de ChristenUnie/SGP. Daar lijkt Rina Schuil-Stoorvogel zeker van een plek. Allete van Kralingen-Paul op plek 11 zal het moeten hebben van voorkeursstemmen.
CDA
Ook bij het CDA zien we dezelfde situatie. Pien Meppelink zou het, met haar vierde plaats, zonder steun kunnen redden. Margreet Bos heeft op plek 8 de hulp van voorkeursstemmen nodig.
PvdA/GroenLinks
PvdA/GroenLinks is de enige partij met een vrouwelijke lijsttrekker. De inwoners die dat willen belonen, kunnen bedrogen uitkomen. Lijsttrekster Denise Leliënhof heeft namelijk in een
interview met het AD aangegeven dat de nummer 2 op de lijst, een man, de fractievoorzitter zal worden. Stemmen op de nummer 3, Sep Pouwels, heeft geen zin. Zij stopt met de politiek. In dat geval kom je uit bij Anneke de Waal. Maar zij is op eigen verzoek van plek 3 naar plek 5 gedaald, vanwege te drukke werkzaamheden. Zo maakt deze partij het de strategische vrouwenstemmers niet echt makkelijk.
SP
De landelijke peilingen zijn de SP niet gunstig gestemd. Daardoor zou het goed kunnen dat deze fractie na de verkiezingen terugkeert met maar één zetel. Voor de inwoners die een vrouw in de raad willen is het makkelijk. Serena Rodenburg staat op plek 2.
D66
Ook D66 maakt het de strategische stemmer niet moeilijk. De kans dat nummer 2, Chantal Bon-Van de Griek, de raad in komt is groot. De strategische stem gaat in dit geval naar Jette Frans op nummer 6.
NGP
Bij de NGP is Cathy Mandersloot de eerste vrouw op nummer 3. Uitgaande van de uitslagen van 2018, zal zij het zonder hulp van de voorkeursstemmen niet redden. Ook als zij voor haar partij de meeste stemmen haalt, is het echter nog geen zekerheidje. Als ze relatief net zoveel stemmen krijgen als in 2018, dan komt de partij de raad niet in.