8.5 C
New York
dinsdag 30 april 2024

Thomas Schouten nieuwe kinderburgemeester van Zuidplas

Thomas Schouten van de Gideonschool aan het Kroonkruid in Nieuwerkerk aan den IJssel is vanmiddag verkozen tot de nieuwe kinderburgemeester door de oude en nieuwe kindergemeenteraad.

De kinderen hielden in het gemeentehuis een presentatie met een idee waarom zij graag kinderburgemeester willen worden. Thomas kreeg de meeste stemmen omdat hij voorstelde om een speelgoedbank voor gebruikt speelgoed te starten voor mensen die het niet kunnen betalen. “Als iedereen hier speelgoed gaat inleveren komen we samen verder!” aldus Thomas.

Maar Thomas kreeg concurrentie met andere ideeën zoals het versieren van vuilnisbakken om zwerfvuil tegen gaan door Bodine, meer sport- en spelactiviteiten met een wisseltrioffee van Indy en het zorgen van schoonhouden van de skatebaan van Ian. Jenthe Rijkaart van De Loofboom is als nieuwe loco-kinderburgemeester verkozen met haar idee om af en toe bij eenzame oudere mensen wat te organisaren zodat ze niet alleen zijn.

Op 14 juni zal de “grote mensen” gemeenteraad deze benoeming bekrachtigen en krijgt Thomas de ambtsketen officiëel omgehangen van de huidige kinderburgemeester Faris El Achrafi. Faris neemt dan afscheid en hing vanmiddag al de ambtsketen om de nek van Thomas. Bij afwezigheid van de wethouder én burgemeester werd de bijeenkomst vanmiddag begeleid door de nestor (de langszittende) van de gemeenteraad, Ferry van Wijnen.

De kinderburgemeester is voorzitter van de gemeenteraad, een afvaardiging van de groepen 8 van de basisscholen in Zuidplas. De verkiezingen vindt plaats onder leerlingen uit groep 7 die volgend schooljaar actief zijn. De kindergemeenteraad organiseert jaarlijks een activiteit, vandaag gingen de kinderen uit de huidige kindergemeenteraad op snuffelstage bij bedrijven zoals bij kinderboerderij de Krom in Moordrecht.

Bij diverse bijeenkomsten en feesten gaat de burgemeester met de kinderburgemeester op pad en heeft de kinderburgemeester een actieve rol bij koningsdag, de dodenherdenking en intocht van Sinterklaas. Thomas wordt de 13e kinderburgemeester van Zuidplas, opvallend dat het vierde jongen is, negen keer werd een meisje verkozen als kinderburgemeester.

Kinderburgemeesters van de gemeente Zuidplas
2021 – 2022: Faris El Achrafi (Moordrecht)
2020 – 2021: Anna Lamot (Zevenhuizen)
2019 – 2020: Vienne Zwarteveld (Zevenhuizen)
2018 – 2019: Marlou Opschoor (Moerkapelle)
2017 – 2018: Quinty Kalmeijer (Moordrecht)
2016 – 2017: Demi Tindal (Nieuwerkerk aan den IJssel)
2015 – 2016: Veronique Sahni (Nieuwerkerk aan den IJssel)
2014 – 2015: Jeroen Bac (Moerkapelle)
2013 – 2014: Amber van Houwelingen (Moordrecht)
2012 Р2013: Bj̦rn de Ruiter (Nieuwerkerk aan den IJssel)
2011 – 2012: Charlotte Knop (Zevenhuizen)
2010 – 2011: Dilian Ritmeester(Moerkapelle)

Advertentie