8.5 C
New York
woensdag 27 november 2024

Aandacht voor mentale gezondheid in de gemeente Zuidplas:We hebben allemaal wat!

De gemeente Zuidplas, Stichting ZO! en Stichting Kernkracht vragen extra aandacht voor mentale gezondheid. Om dat te bereiken is er een campagne gestart: ‘Allemaal wat’. Doel van de campagne is meer begrip en respect voor elkaars onzichtbare ongemakken. Want we hebben allemaal wel wat.

De campagne bestaat onder meer uit enkele ervaringsverhalen die zijn verzameld op www.stzo.nl/allemaalwat. Ook is er een bijzonder gesprek geweest tussen jongeren, met hulp van het bordspel ‘Een steekje los’. Daarnaast is er intern bij de drie deelnemende partijen en extern extra aandacht voor de mentale gezondheid, bijvoorbeeld op social media en via een LED-scherm bij de entree van Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen, Moordrecht en Moerkapelle.

Van autisme tot aan dementie, van trauma tot aan persoonlijkheidsstoornissen; allemaal onderwerpen die niet zichtbaar zijn en vaak onbesproken blijven. Hierdoor kan er onbegrip zijn op het werk of in vriendschappen. Ronald van Assen (bipolair en meerdere persoonlijkheidsstoornissen) vertelt in zijn persoonlijke verhaal hoe belangrijk het is om er wel over te blijven praten. “Ik heb al mijn problemen en al mijn gedachten de eerste veertig jaar van mijn leven voor me gehouden. Ik dacht echt: ‘Ik ben de enige die dit heeft. Ik ben hartstikke gek.’ (…) Ik ben heel blij dat ik uiteindelijk toch erover heb gesproken en een diagnose heb gekregen. Als ik op de middelbare school had geweten wat er was met mij, had mijn leven er echt heel anders uitgezien.”

Wethouders Frans Klovert en Daan de Haas benadrukken het belang van praten over onzichtbare problemen. “In Zuidplas willen we dat er ruimte is voor iedereen. Naast en met elkaar leven, dat is toch wat wij allemaal willen? En ook als het op gezondheidsgebied minder gaat, moet je elkaar bijstaan en er voor elkaar zijn. Maar wat als je het niet ziet? Als het ongemak onzichtbaar is? Hoe ga je er dan mee om? Wij willen dit bespreekbaar maken. Blijf er niet mee lopen. Sla een arm om iemand heen en praat erover. Met vrienden. Maar het mag ook met professionals van bijvoorbeeld onze belangrijke partners Stichting ZO! en Kernkracht. En wees niet bang dat je de enige bent. Dat niemand je begrijpt. Want laten we eerlijk zijn: Iedereen heeft wat.”

Lees hier het verhaal over dementie met Theo de Vette

Lees hier het verhaal over de ‘ExpEx zijn hoopverleners

Lees hier het verhaal van Robin Toscani over autisme

Advertentie