8.5 C
New York
vrijdag 22 november 2024

Waterschap onderzoekt vervuiling water in Moerkapelle en Waddinxveen

In het kassengebied van Moerkapelle-Waddinxveen meet het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimperwaard (HHSK) bij een meetpunt in de sloot bij de Abraham Kroesweg geruime tijd een hoge overschrijding van het middel piperonyl-butoxide.

Het HHSK ondrzoekt waar dit vandaan kan komen. Controle door de handhavers heeft geleid naar twee locaties die mogelijk de bron van de watervervuiling zijn. Hier heeft het HHSK monsters genomen die nader worden onderzocht.

De meetgegevens geeft het HHSK ook door aan de Omgevingsdienst. Deze is onder andere verantwoordelijk voor het toezicht op bodemlozingen. Lozingen en vermoedens daarvan worgen daarnaast gemeld bij Glastuinbouw Nederland. Deze organisatie, die samenwerkt met het waterschap om emissies (uitstoot) te voorkomen, zorgt ervoor dat de tuinders in de omgeving worden geïnformeerd over de watervervuiling en bedrijfsbezoeken. Het waterschap bezoekt namelijk glastuinbouwbedrijven in het gebied, om samen met de tuinders de herkomst van de vervuiling op te sporen, zodat het eventuele lek of de lozing kan worden gestopt.

Lan­ger scha­de­lijk voor de na­tuur

Piperonyl-butoxide op zichzelf is geen bestrijdingsmiddel. Wel is het een middel dat de werking van sommige bestrijdingsmiddelen versterkt en verlengd. Omdat piperonyl-butoxide ervoor zorgt dat organismen (heel breed gezegd: iets dat leeft) het bestrijdingsmiddel niet kunnen afbreken, blijft het bestrijdingsmiddel langer schadelijk. In de natuur vormt dit een probleem voor de waterkwaliteit. Doordat vooral kleine waterorganismen (waterdieren) afsterven, raakt de voedselketen en het ecosysteem (denk aan planten, dieren, lucht, water) uit balans. Voor schoon en gezond water is het dan ook van groot belang, dat dit soort schadelijke stoffen niet terechtkomen in het slootwater.

Lek­dich­te kas­sen en zui­ve­rings­plicht

Kassen waarin niet-natuurlijk stoffen worden gebruikt, mogen deze stoffen niet via een (lekke) leiding, de bodem of andere routes, de kas uit lekken naar de sloten. Water dat in de kassen is gebruikt, moet worden afgevoerd via het riool. Maar tuinders hebben daarboven ook nog een zuiveringsplicht. Ze moeten ervoor zorgen dat dit water eerst nog wordt voorgezuiverd voordat ze het afvoeren via riool.

Meten en on­der­zoe­ken

In het werkgebied Schieland en de Krimpenerwaard meet men doorlopend de kwaliteit van het water. Daarbij ziet men dat de hoeveelheid meststoffen en bestrijdingsmiddelen veel hoger is in sloten in glastuinbouwgebieden dan in andere gebieden. Langs het meetpunt aan de Abraham Kroesweg in Waddinxveen stroomt water afkomstig uit het glastuinbouwgebied tussen Moerkapelle en Waddinxveen. Door periodiek watermonsters te nemen, kan men overschrijdingen van niet-natuurlijke stoffen in het water opsporen. Bij een overschrijding gaan de handhavers op zoek naar een mogelijke bron. Daarbij kijken ze onder andere naar:

  • in welke teelt het middel wordt gebruikt
  • of seizoensgebonden activiteiten een rol spelen
  • de stromingsrichting van het water en de afbreektijd van het middel

Wa­ter­coa­ches

Samen met de glastuinbouwsector en gemeenten en het collega-waterschap Delfland werkt het HHSK aan het stoppen van lozingen en lekkages naar het oppervlaktewater en aan het stimuleren van waterbewust ondernemen. De inzet van watercoaches is daar een voorbeeld van.

Meet­ge­ge­vens en rap­por­ta­ges

Meer informatie en meetgegevens staan in de rapportage gewasbeschermingsmiddelen. Op de webpagina actuele metingen waterstanden en waterkwaliteit staan onder andere waterkwaliteitsrapportages van de afgelopen jaren.

Advertentie