8.5 C
New York
dinsdag 22 oktober 2024

Oase wordt een eerste opvang en time-out locatie voor Oekraïeners

Het voormalige Rabobankgebouw de Oase aan de J.A. Beijerinckstraat wordt na vertrek van de huidige groep naar de Kleine Vink een nieuwe opvanglocatie. Daarnaast komt er ook een zogenaamde time-out locatie in het pand. Dat laat de gemeente Zuidplas weten in een brief naar omwonenden.

De brief verwijst naar een eerder gehouden informatieavond en eerder brieven die zijn verstuurd aan bewoners en laat nu de bewoners en winkeliers weten dat het gaat om een definitief besluit ; “Vanwege de steeds hogere taakstelling blijven we de Oase inzetten voor het opvangen van Oekraïense vluchtelingen. Vrijwel de hele groep die nu in de Oase verblijft, verhuist naar Kavel 13, zodra deze klaar is. De verwachting is dat deze eind december of begin januari klaar is. In de Oase kan dan een nieuwe, maar wel kleinere groep Oekralense vluchtelingen worden opgevangen. Dit gaat om ongeveer 80 personen (nu kunnen er maximaal 120 personen worden opgevangen)“.

Uit het verslag van de informatieavond zijn veel vragen terug te lezen over deze brieven en de wisselende inhoud waarmee de gemeente heeft geïnformeerd. Overigens blijkt ook dat niet iedereen vanuit de Oase naar de Kleine Vink zal vertrekken. De Oase is al 2 jaar in gebruik als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. De Oase is 2 jaar geleden ingericht voor een opvang van ongeveer een half jaar. Tot op heden zijn er rondom de Oase geen noemenswaardige problemen geweest. Het voortdurend inspelen op veranderingen en de begeleiding door het locatieteam is hierbij van belang geweest. Gezien de opvang voortduurt is het gehanteerde hotelconcept steeds minder houdbaar voor een grote groep mensen die verblijft in de Oase

Eerste Opvanglocatie

De veiligheidsregio heeft aan de gemeente Zuidplas gevraagd medewerking te verlenen voor het vestigen van de regionale crisisnoodopvang voor de tijdelijke opvang van ontheemden uit Oekraïne. Crisisnoodopvang is de ‘technische term’ die gebruikt wordt voor een locatie waar mensen maar kort (enkele dagen, tot een week) zullen verblijven. Het wordt dus een eerste opvanglocatie, ook wel hub genoemd, waar Oekraïners die nieuw aankomen in de regio hun eerste (tijdelijke) opvang krijgen. Bij binnenkomst wordt gecontroleerd of de ontheemden uit Oekraïne voldoen aan de voorwaarden om opgevangen te kunnen worden. Wanneer dit zo is dan worden ze ingeschreven en krijgen een kamer toegewezen. Ze kunnen gebruik maken van sanitair- en was-voorzieningen. Desgewenst kunnen ze ook kleding wassen. Ook worden 3 maaltijden per dag verstrekt. Terwijl de mensen een beetje tot rust komen gaat het regionale coördinatieteam op zoek naar een plek in een van de gemeentelijke opvanglocaties waar de mensen langer kunnen verblijven. Hierbij wordt eerst gekeken in de regio Hollands Midden en wanneer hier geen vrije plekken zijn, dan wordt er gekeken in andere delen van het land.

Het pand is geschikt voor de opvang van vluchtelingen, juist voor het kortdurende verblijf. Er dienen wel een aantal verbeteringen aan het pand worden aangebracht (aanvullende keukenblokken, vloerbedekking, extra kantoorruimtes etc.) De kosten hiervoor worden vergoed door de beiligheidsregio/ het rijk. (Transitiekosten) Deze aanpassingen moeten zowel voor de “eigen” opvang als voor de komst van de CNO plaatsvinden. De kosten die specifiek voor de CNO gemaakt moeten worden, worden ook door de veiligheidsregio betaald.

Time-Out Locatie

Een onderdeel van de tijdelijke opvang is de time-outfunctie. Een time-outfunctie is bedoeld om ontheemden maximaal 14 dagen op te vangen en te begeleiden omdat het locatieteam van de opvang waar zij geplaatst zijn, het nodig vond om rust en veiligheid te creeren. Het betreft bijvoorbeeld mensen die ruzie hebben of waar huiselijk geweld is geweest. Ook kan het gaan om mensen die niet wilden luisteren naar het management van de andere opvanglocatie. Tijdens het verblijf krijgt degene professionele begeleiding. Tot op heden (over een periode meer dan een jaar) zijn nooit meer dan drie personen tegelijk in een time-outlocatie geweest. Een ontheemde die in een time-out zit, blijft maximaal twee weken op de Oase.

Advertentie