8.5 C
New York
vrijdag 19 april 2024

Ratten probleem nu ook in Capelle aan den IJssel

Bij de gemeente Capelle aan den IJssel zijn de afgelopen weken veel meer klachten binnen gekomen over ratten. De knaagdieren zorgen voor overlast en zijn ook een gevaar voor de gezondheid van mensen en andere dieren. Via onder andere een persbericht doet de IJsselgemeente een oproep aan haar inwoners om te helpen verdere overlast tegen te gaan. In Rotterdam is al langer sprake van een toename van het aantal ratten met bijbehorende overlast. De dieren werden vroeger bestreden met gif maar daar gelden sinds 2015 strenge regels voor vanwege het gevaar voor andere dieren.

De Capelse wethouder Meuldijk, die het probleem in z’n portefeuille heeft zitten, doet dan ook een oproep aan inwoners om rondzwervend eten op te ruimen. De beesten worden door dit beschikbare voedsel aangetrokken. Wanneer inwoners geen eten buiten in hun tuin of op straat gooien helpt dit bij de oplossing van het probleem. Ook wordt gevraagd om geen brood te strooien voor vogels of eenden. Het plaatsen van afval los naast de huisvuilcontainer is ook uit den boze. Ondertussen is de gemeente Capelle druk met het vervangen van alle bovengrondse containers zodat ratten hier niet meer in kunnen komen. Ook heeft de gemeente op veel plaatsen rattenvallen geplaatst.

Ratten kunnen zich erg snel uitbreiden. Eén rattenpaar kan zich in een jaar tijd uitbreiden tot wel 2.000 ratten. Dit komt onder andere doordat ratten zes weken na hun geboorte al voor nakomelingen kunnen zorgen. Eén rat heeft per worp gemiddeld zo’n tien ratjes. Ratten zijn voornamelijk in de nacht actief maar vooral als er veel voorkomen zijn ze ook overdag te zien. In één nacht kan een rat vier kilometer afleggen.

Advertentie