8.5 C
New York
vrijdag 29 maart 2024

Buxus massaal kaal gevreten door rupsenplaag

In Nieuwerkerk aan den IJssel en omgeving zorgt een rupsenplaag voor massale sterfte van buxusstruiken en heggen. In veel straten zijn vaak alle buxusstruiken aangetast. Veel mensen die met vakantie zijn gegaan vinden bij thuiskomst een volledig kaal gevreten buxus aan in de tuin. Hele heggen worden kaalgevreten. De plaag wordt veroorzaakt door de Buxusmot. Dit is een vlindersoort die van origine niet in Nederland voorkomt maar de afgelopen jaren steeds vaker voor plagen zorgt. De Buxusmot zou begin deze eeuw met een lading buxusstruiken vanuit China naar Europa zijn gebracht. De vlinder komt nu voor in Duitsland, Nederland, België en ook Engeland. In 2015 werd de provincie Noord Brabant al getroffen. Ook in bijvoorbeeld Schiedam is er sprake van een flinke plaag. In de directe regio zou vorig jaar in Gouderak al sprake zijn geweest van een rupsen probleem.

De buxusmot vlinder legt aan de binnenkant van de struiken haar eitjes waarna de rupsen in sneltreinvaart de struiken van binnenuit helemaal kaal vreten. Hierdoor merkt de bezitter van de buxus vaak pas laat dat er sprake is van een probleem. Soms lijkt het even te stoppen maar na verpopping van de rupsen en het vlinderstadium begint kaalvreten opnieuw als er nog blaadjes over zijn. De Buxusmot kan in één seizoen tot drie a vier keer de cyclus van ei, rups, pop en vlinder doorlopen. Bij het bekende Nieuwerkerkse tuinplantencentrum Van der Dussen is sprake van een run op bestrijdingsmiddelen. Al een aantal dagen is het bestrijdingsmiddel volledig uitverkocht. In de dorpen in de omgeving is het soms nog wel te krijgen zolang de Buxusmot daar niet voorkomt. De vraag is hoe lang dat nog duurt omdat door de rupsenplaag de buxus uiteindelijk sterft en de vlinder verder trekt.

Niet iedereen is het er over eens of het aangewezen chemische bestrijdingsmiddel ook volledig werkt. Bij Hornbach is nog een middel verkrijgbaar dat ook wordt ingezet bij de bestrijding van trips en witte vlieg. Dit zou ook tegen de Buxusmot moeten werken. Als alternatief zijn mensen ook in de weer met sterke mengsels van vaatwasmiddel eventueel aangevuld met spiritus. Daarnaast zijn er ook vallen op de markt die de buxus vlinder aantrekt waarmee goede resultaten worden geboekt. Wel moet dan iedere maand een nieuwe geurmodule in de val geplaatst worden. De val is te koop voor ongeveer 12,50. Een geurmodule moet tussen de zes en zeven euro kosten en werkt tot 15 meter in de omgeving.

Buxusmot rups

Heg bij een beginnende aantasting

Advertentie