8.5 C
New York
vrijdag 19 april 2024

Wollefoppenweg Oud Verlaat voortaan hele dag toegankelijk voor autoverkeer

De Wollefoppenweg bij Oud Verlaat wordt niet langer aangemerkt als sluiproute. Om deze reden heeft de gemeente Zuidplas besloten om dit weggedeelte volledig open te stellen voor autoverkeer.

Bij de aanleg van de wijk Nesselande bleek al snel, dat autorijdende bewoners van deze wijk de dagelijkse files op de A20 wilden ontlopen. Als eerste maatregel werd een knip aangebracht halverwege de Wollefoppenweg. Via de Rotterdamse wijk Zevenkamp kon men evenwel via de Wollefoppenweg door Oud Verlaat komen. Tijdens de spitsuren werd dan ook volop gebruik gemaakt van deze alternatieve route, waarbij vaak hoge snelheden werden behaald. Gevolg was, dat de gemeente besloot om doorgaand verkeer via de Wollefoppenweg richting Rotterdam Ommoord (President Wilsonweg) te verbieden: de weg werd in de ochtend- en avondspits verboden gebied voor automobilisten.

De doorgang op de A20 werd in de loop der jaren verbeterd, waardoor het voor automobilisten al enkele jaren geen tijdwinst meer opleverde om over de Wollefoppenweg richting Rotterdam te rijden, of ‘s avonds vice versa. De gemeente heeft alleen de maatregel nooit verwijderd, waardoor deze nog steeds van kracht bleef.

Voor vooral bewoners van Oud Verlaat was het allang duidelijk, dat deze weg, weliswaar illegaal, prima gebruikt kon worden zonder overlast te veroorzaken. Echter, de fietsers die van deze weg gebruik maakten, ondervonden wel hinder van deze automobilisten. Hierdoor zijn veelvuldig conflicten ontstaan tussen automobilisten en fietsers (veelal ouders die kinderen naar basisschool “De Nessevliet” brachten en van school haalden). Gemeente en politie hebben avonden georganiseerd voor belanghebbenden (dus omwonenden en de ouders van de kinderen op De Nessevliet), waarin diverse mogelijkheden werden besproken om het inmiddels hoog opgelopen probleem op te lossen. Ook hebben deskundigen van de politie en van Veilig Verkeer Nederland afdeling Zuidplas zich over deze problematiek gebogen.

Geconcludeerd werd, dat de geslotenverklaring allang niet meer het doel diende waarvoor het was ingesteld. Maar bij opheffing van de geslotenverklaring bestond de kans, dat het voor fietsers onveiliger zou kunnen worden, vanwege het autoverkeer. Daarom is aan de gemeente geadviseerd om passende maatregelen te treffen om de veiligheid van fietsers te waarborgen. De gemeente heeft o.a. fietssuggestiestroken aan laten brengen voor de fietsers en verkeersdrempels neergelegd, om de snelheid te beperken. Op het gedeelte vanaf de President Wilsonweg geldt een snelheidsbeperking van 60 km/u, in de bebouwde kom van Oud Verlaat geldt een beperking van 30 km/u.

Omdat zowel gemeente Zuidplas als gemeente Rotterdam gedeelten van deze weg beheren moest door beide gemeente overeenstemming worden bereikt over de inrichting van dit gedeelte van de Wollefoppenweg.

 

Advertentie