8.5 C
New York
zaterdag 27 april 2024

Rondleidingen en participatie bij steenplaatsen van Hitland in Nieuwerkerk

Tijdens Open Monumentendagen op zaterdag 9 en zondag 10 september is er langs de Hollandsche IJsseldijk veel te zien bij de voormalige steenplaatsen van Hitland.

Leefgoed en IJsselaak (Ver Hitland)

Zo kunnen bezoekers terecht bij steenoven de Olifant bij de werkhaven van buurschap Ver Hitland (Rijksmonument). Ook IJsselaak ‘Den Onthaestingh’ kan worden bezocht.

Rondleidingen op Leefgoed de Olifant worden georganiseerd onder leiding van Bart Belonje (de ‘ambassadeur’ van stichting Leefgoed de Olifant). Aan een rondleiding kunnen maximaal 12 deelnemers meedoen.

Aanmelding om te reserveren voor een van de rondleidingen kan via de website van het landgoed. Achtergrondinformatie en historie van de steenplaats en het monument vindt u op de site van Leefgoed De Olifant. Parkeren kan bij Leefgoed de Olifant, Groenendijk 325.

Klein Hitland Rijksmonument steenovens Klein Hitland
Ook bij de pas herstelde steenovens van het buurtschap Klein Hitland zijn activiteiten. Hier worden rondleidingen georganiseerd door stichting Steenovens Klein Hitland. U kunt daar zaterdagmiddag 9 september terecht. Deze starten ieder heel uur.

Ter plaatse kunt u helpen met het schoonbikken van ijsselsteentjes, die daar tot 1963 werden gebakken. Nieuws en informatie kunt u vinden op Facebook onder Stichting Steenovens Klein Hitland. Parkeren kan bij de ovens aan de Groenendijk.

Projectgroep HIJM (Hollandsche IJssel Meetingpoint) wil het steenovencomplex herbestemmen als cultureel toeristisch centrum met zorg en een ecomuseum met als thema de IJsselregio. Nieuws over de ontwikkeling van het HIJM vindt u op de website en op Facebook HIJM Nieuws.

Advertentie