8.5 C
New York
zondag 18 april 2021

Vindt Zuidplas Snelle Sluis bij Moordrecht een monument of niet?

Is het historische deel van de Snelle Sluis bij Moordrecht een gemeentelijk monument of niet? Dat is onderwerp van vragen die woensdag 6 september zijn gesteld door D66 raadslid Joop Huson. Volgens de vragensteller is er geen transparantie in wat de gemeente Zuidplas nu eigenlijk wil.

Vanuit de Historische Vereniging Moordrecht (HVM) wordt de gemeenteraad regelmatig op de hoogte gebracht van de acties van HVM richting het Hoogheemraadschap (HHSK) en de gemeente om het sluizencomplex te restaureren. De gemeente Zuidplas heeft hierin tenminste een betrokkenheid bij de eventuele toekenning van de status van gemeentelijk monument, stelt Joop Huson. En daar zit nu juist het probleem. In een openbare gemeentelijke lijst waarin alle gemeentelijke monumenten staan staat de Snelle Sluis gewoon opgenomen. Ook bij het Kadaster is een registratie te vinden waaruit blijkt dat het om een gemeentelijk monument gaat. Joop Huson wil duidelijk hebben of inwoners en andere betrokkenen rechten kunnen ontlenen aan de publicaties bij het kadaster en de gemeentelijke monumenten lijst.

Uit een brief van de gemeente Zuidplas aan de eigenaar van het complex, het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, zou de aanwijzing tot gemeentelijk monument zijn ingetrokken. In een informatienota aan de aan het begin van de zomer staat dat een beslissing over de status juist weer is uitgesteld. Feit is dat de gemeentelijke monumentencommissie in 2015 en in 2017 heeft geadviseerd dat de Snelle Sluis belangrijke historische waarde heeft. In de brief aan het Hoogheemraadschap heeft het college van Zuidplas ook geschreven “dat sprake is van een voor de gemeente bijzonder bouwwerk dat het waard is om behouden te blijven.”

Inmiddels begint de tijd wel te dringen voor het bijzondere complex. Op 27 september moet de verenigde vergadering van het Hoogheemraadschap beslissen over een voorstel om over te gaan tot sloop van het historische deel van de Snelle Sluis. Raadslid Joop Huson wil door het stellen van schriftelijke vragen duidelijk hebben hoe de gemeente Zuidplas in het dossier zit. Volgens de vragensteller is het belangrijk dat er sprake is van bestuurlijke transparantie die op dit moment niet aanwezig is.

Lees ook: HVM geeft het bijna op: “Alleen gemeenteraad kan Snelle Sluis nog redden”

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg