8.5 C
New York
vrijdag 29 maart 2024

Antennemast Kerklaan voor groot deel gesloopt

Het hoogste punt van Nieuwerkerk aan den IJssel is na vandaag een flink stuk lager. De antennemast aan de Kerklaan wordt voor ongeveer de helft gesloopt. Dinsdagmorgen 12 september is een gespecialiseerd bedrijf begonnen met de ontmanteling van de ruim zeventig meter hoge mast. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een hoge hijskraan die op de Kerklaan staat. De weg is hierdoor de hele dag afgesloten. De markante mast die tientallen jaren een bekend gezicht in Nieuwerkerk was wordt niet helemaal gesloopt. Het onderste deel blijft gewoon staan.

In de laatste decennia van de vorige eeuw werd de mast gebruikt voor de ontvangst van buitenlandse TV-zenders. Via het kabelnetwerk konden de meeste inwoners naar deze zenders kijken en werd het aanbod verhoogd naar zo’n twintig TV-zenders. Bewoners van het buitengebied bleven verstoken van deze voorziening en moesten het doen met de twee en later drie Nederlandse zenders. Het kabelnetwerk, dat nu in handen is van Ziggo, is de afgelopen jaren gedigitaliseerd en krijgt vanuit een centraal punt de zenders binnen. Hierdoor is de mast niet meer nodig waar hij oorspronkelijk voor gebouwd was.

Sinds deze eeuw is de mast in gebruik voor mobiele telefoon en internet. Tussen de twintig en dertig meter hoog hangen nu de GSM en UMTS zenders van T-Mobile. Het bovenste deel van de mast werd al langere tijd niet meer gebruikt.

Sloop mast

Sloop mast Kerklaan nieuwerkerk

Slopen antennemast Kerklaan Nieuwerkerk

Advertentie