8.5 C
New York
zondag 18 april 2021

College Zuidplas bang voor juridisch gevecht over Snelle Sluis

Het College van B&W in Zuidplas waarschuwt de gemeenteraad voor een juridisch gevecht wanneer de Snelle Sluis als gemeentelijk monument wordt aangewezen. Dat staat te lezen in een informatienota aan de gemeenteraad over de historische sluis uit 1829. Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard dreigt met een gang naar de rechter wanneer de gemeente Zuidplas de sluis alsnog aanwijst als monument.

De monumenten commissie in Zuidplas heeft tot twee keer toe aangegeven dat het oude vervallen complex wel degelijk een monument is. Dit in tegenstelling tot een onderzoek dat het Hoogheemraadschap heeft laten doen door een extern bureau. In het onderzoek van het bureau zou de Snelle Sluis onvoldoende punten behalen voor een monumenten status. Het blijkt echter dat het bureau verschillende aspecten vergeten is waaronder een peilschaal uit 1829 die nog steeds in de sluis aanwezig is. Het Hoogheemraadschap heeft een voorgenomen besluit om van de sluis een monument te maken begin 2016 weten tegen te houden. Dat de sluis toch bij het Kadaster is vermeld als monument berust op een fout zo staat in de informatienota te lezen.

Tekst loopt door onder foto

De Historische Vereniging Moordrecht heeft dit weekend een brief naar de gemeenteraad gestuurd waarin veel van de argumenten van het College van B&W in Zuidplas onderuit worden gehaald. Over het gevaar van een rechtszaak schrijft de Historische Vereniging: “Het is toch niet aan de eigenaar om te bepalen of een bouwwerk wel of geen monument is? Zo’n besluit mag toch niet afhangen van de druk die de eigenaar op een overheidsinstantie kan uitoefenen? Zo gaat men toch ook niet met de burgers om?” Ook andere aangedragen argumenten van het college zoals de kosten van een restauratie, die volgens het Hoogheemraadschap bijna 3 miljoen euro zouden zijn, worden door de HVM bestreden. Er zijn twee aannemers die zeggen dat restauratie van het complex mogelijk is voor een bedrag van 700.000 euro. Dat is het bedrag dat nu op de begroting staat voor sloop van de sluis. Bouwkundig ingenieur Jan Arends, die door de Historische Vereniging als adviseur is gevraagd, bevestigt deze mening.

De gemeenteraad van Zuidplas heeft nog een laatste mogelijkheid om iets aan de voorgenomen sloop te doen. De raadsleden van Zuidplas kunnen tijdens de vergadering van 19 september alsnog het college van Zuidplas opdragen om het advies van de eigen monumenten commissie op te volgen en de sluis als gemeentelijk monument aan te wijzen. De Historische Vereniging heeft het afgelopen jaar zo’n duizend handtekeningen opgehaald bij inwoners in de regio die het sluiscomplex graag willen behouden. Als ondersteuning hiervan heeft de Historische Vereniging ook een filmpje laten maken van het complex. Als de gemeenteraad van Zuidplas niet ingrijpt zal het Algemeen Bestuur van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard op 27 september 700.000 beschikbaar stellen voor de sloop van het complex.

Bekijk hieronder de video over de Snelle Sluis:

 

Snelle Sluis

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg