8.5 C
New York
donderdag 13 mei 2021

College reageert op kritische raadsleden over toekomst Zuidplaspolder

Het College van B&W van Zuidplas heeft vrijdag 29 september gereageerd op de felle kritiek van twee raadsleden over de plannen in de Zuidplaspolder. Het college reageerde vrijdagmorgen tijdens een persbijeenkomst in het gemeentehuis. De PvdA-GroenLinks fractie schreef deze week een openbrief naar de burgemeester dat er te veel in achterkamers wordt gesproken over de plannen in de Zuidplaspolder. Volgens het college ligt het allemaal genuanceerder.

Het college is dit jaar met de gemeenteraad gestart met het onderzoeken van mogelijkheden voor gebiedsontwikkeling in de Zuidplaspolder. Het gaat hierbij onder andere om woningbouw. Aan de hand van deze mogelijkheden zal een participatietraject opgestart worden, waarna via openbaar debat in de raad mogelijk besluitvorming volgt.

Het dossier van grote bouwplannen in de Zuidplaspolder is al jaren oud. Na en groot structuur plan (ISP) in 2006 met een geplande woningbouw van 15.000 tot 30.000 woningen is met onder andere de Provincie Zuid-Holland en Rotterdam een Grondbank voor de Zuidplaspolder opgezet en zijn er gronden door deze Grondbank RGZ en door Zuidplas aangekocht. Weliswaar is Zuidplas slechts voor een beperkt deel eigenaar van de gronden in de Grondbank RGZ, maar een belangrijk deel van de gronden liggen wel op het grondgebied van Zuidplas. Door de crisis in de woningbouw en de uitspraak van de Raad van State dat een deel niet mogelijk is door de aanwezigheid van een varkenshouder in de polder zijn de plannen op de lange baan geschoven.

Landelijk is er inmiddels een tekort aan woningen, waarvan een deel in onze regio gebouwd zou kunnen worden. Rotterdam en Provincie Zuid-Holland hebben recent mogelijkheden in onze regio onderzocht. Zuidplas is zelf ook begonnen de mogelijkheden voor gebiedsontwikkeling in de Zuidplaspolder op een rij te zetten vanuit het Zuidplas uitgangspunt van dorps wonen. Als eerste stap onderzoekt het College in werksessies met de gemeenteraad de mogelijkheden voor gebiedsontwikkeling in de Zuidplaspolder. Uiteraard zullen hierbij reeds in bezit zijnde gronden ook op mogelijkheden beoordeeld worden. Omdat in deze werksessies ook marktgevoelige informatie (bijvoorbeeld grondwaarden) wordt meegenomen, zijn deze besloten. Een belangrijk onderdeel van de gebiedsontwikkeling is woningbouw, maar ook noodzakelijke infrastructuur (wegen) en de mogelijkheden voor bedrijven en recreatie gebieden zullen hierbij meegenomen worden.

Zodra deze mogelijkheden in kaart gebracht zijn, zal de betrokkenheid van inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden gezocht worden. Pas daarna zal de stap gezet worden naar openbaar debat en mogelijk besluitvorming in de gemeenteraad en voorstellen aan de Zuidplaspolder partners inclusief Zuid-Holland en Rotterdam.

(Foto boven: Gemeente Zuidplas via Twitter Foto onder: Nieuwbouw aan de rand van Zevenhuizen)

Nieuwbouw aan de rand van Zevenhuizen

 

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg