8.5 C
New York
zondag 14 april 2024

Finale NK jeugdbrandweer in Nieuwerkerk gewonnen door team Ede en team Hoogeveen

Zaterdag 7 oktober was brandweertechnisch gezien een drukke dag. In Moordrecht werd een open dag gehouden vanwege het 75-jarig jubileum van de Moordrechtse brandweer, in Nieuwerkerk vond de finale van de Nationale Kampioenschappen van de jeugdbrandweer plaats.

Bij de kampioenschappen waren scenario’s uitgezet op 2 locaties aan de Kortenoord: de aspiranten bij molen Windlust en de junioren bij transportbedrijf Zijderhand. Alle deelnemende teams troffen eenzelfde situatie aan en moesten deze situatie inschalen en volgens het boekje te werk gaan. Publiek en pers werd verzocht geen foto’s van de scenario’s te delen, omdat andere deelnemende team daarmee bevoordeeld zouden kunnen worden.

Bij molen Windlust werden de deelnemers geconfronteerd met een brand, die door een passant gemeld was. De molenaar staat op het dek, de brand woedt op de 1e etage, en de deur zit op slot. De deelnemers moesten onder toeziend oog van een jury de situatie te lijf: molenaar redden en situatie onder controle krijgen.

Voor de junioren was een ingewikkelder scenario samengesteld: een ontslagen werknemer heeft als wraak brand gesticht in een pand van zijn voormalige werkgever. Die heeft hem betrapt doordat het inbraakalarm ging. De ex-medewerker had op meerdere etages brand gesticht. Dat er brand woedde op meerdere etages is niet door alle deelnemende teams opgemerkt, wat natuurlijk strafpunten opleverde.

Bij de aspiranten was de eerste prijs voor de jeugdbrandweer van Ede, gevolgd door die van Huizen en die van Kampen/IJsselmuiden. Bij de junioren ging het team van Hoogeveen er met de eerste prijs vandoor, Hoogezand/Sappemeer werd tweede en bij de brandweer van Enkhuizen kan de behaalde derde prijs aan de prijzenkast worden toegevoegd.

Foto’s: Sylvia van Straalen en Michael de Man

 

Advertentie