-->
8.5 C
New York
donderdag 29 september 2022

Overeenkomst bouw nieuw gemeentehuis getekend

Op 10 oktober is de overeenkomst getekend voor de realisatie van het nieuwe gemeentehuis van Zuidplas. Wethouder Daan de Haas en commercieel directeur Durk van Loon van Heembouw Rotterdam ondertekenden het contract op het kantoor van de Dutch Green Building Council (DGBC)) in Rotterdam. Een bewust gekozen locatie, op een bewust gekozen moment . “Onze handtekeningen bekrachtigen de komst van een energieneutraal gebouw, met het duurzaamheidscertificaat ‘excellent'”, aldus De Haas.

Bij de nieuwbouw van het gemeentehuis past het college van Zuidplas meer onderdelen van duurzaamheid toe. Zo laten burgemeester en wethouders het huidige gemeentehuis op duurzame wijze demonteren. Heembouw pakt de ‘sloop’ circulair aan, om de verspilling van grondstoffen tot een minimum te beperken. Daarnaast werken het college en Heembouw tijdens en na het project bewust met inwoners van de gemeente Zuidplas die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Een voorbeeld hiervan is de cappuccinobar in de publieke ruimte, die door verstandelijk gehandicapten wordt gerund.

Tijdens de ondertekening van het contract ontving wethouder De Haas een symbolische waardebon van Stichting Opkikker uit handen van Durk van Loon. Met deze waardebon schenkt Heembouw Rotterdam een bedrag om twee langdurig zieke kinderen de ‘Opkikkerdag’ van hun leven te geven. Voor De Haas extra waardevol, aangezien hij in het college van Zuidplas ook verantwoordelijk is voor de portefeuilles Jeugd en Zorg & Ondersteuning. “Een passende, originele en betekenisvolle gift. Hiermee gaan we twee kinderen uit de gemeente Zuidplas een mooie en onbezorgde dag bezorgen.”

Heembouw start in het eerste kwartaal van 2018 met het bouwproject. In het huidige gebouw is echter in één gevel een kraamverblijf van vleermuizen ontdekt. De duurzame demontage van deze gevel, met daarin het kraamverblijf, kan pas in het tweede kwartaal van 2018 plaatsvinden. De oplevering van het nieuwe gemeentehuis staat gepland in het tweede kwartaal van 2019. De nieuwbouw zorgt voor een jaarlijkse besparing van 100.000 euro op de totale huisvestingslasten van de gemeente Zuidplas. Het ontwerp is van Kraaijvanger Architects en beslaat 3.457 m2, verdeeld over drie verdiepingen.

Advertentie