8.5 C
New York
woensdag 24 april 2024

Spelende kinderen spreken automobilisten aan in Mossenbuurt (video)

Op vrijdag 27 oktober is door een initiatief van buurtbewoners een actie gehouden in een deel van de Mossenbuurt in Nieuwerkerk aan den IJssel. Kinderen spraken bestuurders aan die door hun speelwijk reden.

Veel automobilisten rijden er hard en dat is, zeker in een omgeving waar veel kinderen spelen, onwenselijk. Kinderen staan er niet bij stil dat ze onderdeel van het verkeer zijn. “Dit gaat een keer mis. Laten we er in de wijk wat aandacht voor vragen, voor het echt een keer mis gaat!”, aldus Marco van den Arend, initiatiefnemer van deze ludieke actie.

Marco vervolgt: “Allereerst hebben we gekeken hoe het in andere wijken aangepakt is, maar al snel blijkt dat je iets zelf moet regelen. Handhaving gaat niet ingrijpen, want de wet staat toe dat je er 30km p/u mag rijden.” Deze snelheid is in een bewoonde wijk met spelende kinderen te hoog. Een simpel feit: de remweg bij 30 km p/u is 13,8 meter als je direct reageert! Snel gemeten zijn dat bijna 3 carports.

Een veiligere en gezelligere wijk maken we gewoon samen!

Na de constatering dat er iets moest gebeuren is Van den Arend bij buurtbewoners naar hun ervaringen gaan vragen. Tot zijn verrassing bleken veel mensen uit de buurt de hoge snelheid ook als gevaarlijk te ervaren. Besloten werd om een ludieke actie te houden om bestuurders te vragen het gas minder diep in te trappen.

Er werden door kinderen en ouders flyers gemaakt en verkeersborden ontworpen. De paaltjes en plantenbakken in de wijk zijn mooi versierd door de kinderen en overal hangen we de zelfgemaakte borden met teksten als: “Graag Traag”, “Niet Te Snel Dank Je Wel” en “Stapvoets rijden”. De borden hangen inmiddels door de hele wijk en wijzen niet alleen de bewoners op hun snelheid, maar bijvoorbeeld ook bezorgdiensten en bezoekers van de wijk. Als afsluiting van de actie hebben de kinderen groene en rode kaartjes uitgedeeld aan passerende automobilisten.

Van den Arend: “De actie is door de kinderen uitgevoerd en ouders hebben meegeholpen. De totale kosten hiervoor liggen rond de 25 euro, voor de hele wijk (50 woningen). De actie is nog maar net gestart, maar de resultaten zijn nu al zeer positief. Alle bestuurders rijden voorbij met de duim omhoog, ze worden begroet in de straat door de kinderen met de duim omhoog. Naast het stuk verkeersveiligheid, heeft deze actie ook voor meer saamhorigheid gezorgd. Kortom, een geslaagde actie!”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via veiligheid@vdarend.nl

Advertentie