8.5 C
New York
donderdag 28 maart 2024

Aantal mensen in bijstand Zuidplas lijkt over hoogtepunt heen

Het aantal mensen dat in de gemeente Zuidplas gebruik maakt van de bijstand lijkt over het hoogtepunt heen. De absolute piek van het aantal mensen dat tegelijk gebruik maakte van de bijstand lag vlak voor de zomer. Dat liet wethouder Rik van Woudenberg weten tijdens een persbijeenkomst in de Saffier op maandag 6 november.

Inmiddels is het aantal mensen in de bijstand gedaald naar het niveau van begin dit jaar. De verwachting is dat het aantal verder zal afnemen. De daling komt doordat er minder sprake is van instroom in de bijstand, maar ook neemt het aantal mensen toe dat de bijstand kan beëindigen doordat er werk gevonden wordt.
Tijdens de persbijeenkomst werd de media ook bijgepraat over het een evaluatie van het sociaal team in de gemeente Zuidplas. Het sociaal team moet verschillende vormen van zorg en inwoners die dat nodig hebben bij elkaar brengen. Het team is zo belangrijk, dat de landelijke overheid heeft bepaald dat de werking ervan ieder jaar geëvalueerd moet worden.

Tijdens de laatste evaluatie dit voorjaar zijn weer verschillende verbeterpunten vastgesteld voor het sociaal team in Zuidplas. Dit heeft er toe geleid dat er een regisseur voor multi-probleemgezinnen is aangesteld. Deze moet een bredere kijk en met iets meer afstand het sociaal team begeleiden bij de coördinatie van de verschillende vormen van zorg die bij deze gezinnen over de vloer komen. Dit word een “1 gezin – 1 plan aanpak” genoemd. De ervaring bij multi-probleemgezinnen is, dat er vaak ook sprake is een financieel probleem. Sinds twee maanden is er nu een “kwartiermaker” ingezet om hierop vanuit de Sociale dienst (financieel) ondersteuning te geven aan het Sociaal Team (zorg). Zuidplas heeft de uitvoering van de verschillende uitkeringen en begeleiding van mensen met financiële problemen ondergebracht bij de IJsselgemeenten. Dit is een samenwerking tussen Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Zuidplas.

Ook op het gebied van Jeugdzorg wordt gewerkt aan verbeterpunten. Hiervoor is advies ingeroepen van de Jeugdbescherming West om het Sociaal Team te ondersteunen en mee te denken. Doel is onder andere de bureaucratie te verminderen. Er wordt ook een Praktijkondersteuner Huisarts Geestelijke Gezondheidszorg (POH-GGZ) ingezet voor de coördinatie met en begeleiding van huisartsen. Deels zorgt de POH-GGZ ervoor dat de gemeente zicht heeft op de zorg aan cliënten, verder adviseert deze over de selectie van de juiste zorg en kan de huisarts deels ontlasten. Zoals in begin 2017 zal er weer een bijeenkomst door de gemeente met de huisartsen georganiseerd worden.

Advertentie