8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Grote belangstelling bij controle fietsverlichting in Moerkapelle

Een controle op fietsverlichting bij de Rehobothschool in Moerkapelle mocht woensdagochtend 20 december rekenen op grote belangstelling van de scholieren.

Veilig Verkeer Nederland, afdeling Zuidplas, (VVN) controleerde samen met wethouder Jan Hordijk en de politie de fietsverlichting van passerende fietsers. Fietsers met goed werkende en ingeschakelde verlichting kregen een decoratief LED-lampje als beloning. Aan de fietsers, die geen of onjuiste verlichting hadden, werd verteld waarom het voeren van goede verlichting zo belangrijk is (o.a. 20% minder kans om aangereden te worden).

Veel kinderen hielpen bij de controle door de controleurs in koor te waarschuwen als iemand zonder licht naderde. Ook de afhandeling van zo’n controle werd nauwkeurig door de scholieren gevolgd.

Omdat je zonder juiste verlichting niet mag fietsen zouden sommige mensen verder moeten lopen. Maar vanwege de controle had VVN ‘thuiskomertjes’: fietslampjes die een korte levensduur hebben, maar waarmee je wel veilig kunt thuiskomen. Uiteraard moesten de mensen beloven dat ze hun verlichting in orde zouden maken.

De politie controleert in deze periode veel op fietsverlichting: een bekeuring voor onjuiste of niet ingeschakelde verlichting bedraagt 55 euro (exclusief administratiekosten).

In januari zal VVN, samen met politie en handhavers van de gemeente, meer van deze controles houden.

Advertentie