8.5 C
New York
woensdag 24 april 2024

Hoe regel je als gemeente een positief welstandsadvies voor je eigen nieuwe gemeentehuis?

Dat doe je als gemeente vooral informeel en natuurlijk zonder de gemeenteraad te informeren ondanks de belofte dat wel te zullen doen. Ambtenaren van de gemeente Zuidplas hebben met een “informeel vooroverleg” en een informele e-mail een akkoord geregeld voor het ontwerp van het nieuwe gemeentehuis van Zuidplas. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen die begin dit jaar gesteld zijn door de fractie van PvdA-GroenLinks. De manier waarop het advies geregeld is gaat lijnrecht in tegen de belofte die het college van B&W eind 2016 heeft beloofd aan kritische raadsleden.

De gemeenteraad zou geïnformeerd worden over de behandeling en het oordeel van de Welstandscommissie over het ontwerp van het nieuwe gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel. Deze belofte is gedaan in een openbare vergadering van de raad eind 2016. In informatienota’s zijn gemeenteraadsleden alleen op de hoogte gebracht dat er sprake was van vertraging in het proces. Eind vorig jaar bleek echter dat de commissie inmiddels een oordeel had gegeven en de vergunning voor het nieuwe gebouw was afgegeven. De fractie van PvdA-GroenLinks heeft vervolgens vragen gesteld over de procedure.

Naar nu blijkt is er in het voorjaar van 2017 een informeel overleg geweest tussen de Welstandscommissie, twee architecten en een tweetal ambtenaren waar het ontwerp is besproken. Voor het gebied waar het nieuwe gemeentehuis moet komen geldt een zwaar welstandsniveau. Van het “informeel vooroverleg” in het voorjaar is wel een kort verslag gemaakt. Vervolgens is op 31 augustus in een e-mail tussen ambtenaar Christiaan en commissielid Luuk een akkoord gegeven. De e-mail is één regel lang. In ambtelijk jargon in de Welstandsadvies wereld zou het om een “stempeladvies” gaan. Van een openbare behandeling door de Welstandscommissie is dus geen sprake geweest.

Het negeren en niet informeren van de gemeenteraad bij een politiek gevoelig dossier gebeurd hiermee in Zuidplas voor de tweede keer in korte tijd. Afgelopen dinsdag vergaderde de gemeenteraad over een het woonbehoefte rapport dat de dag na een belangrijk raadsbesluit naar de raad werd verstuurd. Verantwoordelijk wethouder Jan Hordijk sprak hierover een excuus uit.
In een eerste reactie heeft raadslid Pieter Beeldman, die de vragen heeft gesteld, zijn ongenoegen geuit aan het College. Alle fractievoorzitters hebben de e-mail woensdagavond 24 januari ook gehad. In een korte reactie aan Gouwe IJssel Nieuws stelt Beeldman “in een waterval van verwondering terecht te zijn gekomen. Kennelijk is het in Zuidplas normaal om toezeggingen aan de raad niet na te komen.” Ook is hij verbaasd over de motivatie van de onafhankelijke welstandscommissie bij het advies. Die blijkt er dus niet te zijn. “Waarom hebben we als gemeente eigenlijk die commissie?”.

De gemeenteraad van Zuidplas heeft voor de verkiezingen in maart nog maar één vergadering te gaan. Het is nog niet bekend of men dan over het gebeuren wil spreken.

Advertentie