8.5 C
New York
woensdag 1 mei 2024

Wethouder zegt Mea Culpa over timing publicatie woonrapport

Het was beter geweest als de gemeenteraad van Zuidplas het Woonbehoefte rapport al voor 19 december had gehad. Dat heeft wethouder Hordijk gezegd tijdens de raadsvergadering op dinsdag 23 januari. De gemeenteraad sprak dinsdagavond uitgebreid over de situatie die is ontstaan de afgelopen weken. Een dag na het besluit van de gemeenteraad om een voorstel bij de provincie in te dienen om een Vijfde Dorp te gaan bouwen werd een uitgebreid woonbehoefte onderzoek naar de gemeenteraad gestuurd.

Hordijk stelde na het aanhoren van de gemeenteraad dat hij het boetekleed wil aantrekken. Het was beter geweest als de raad het mee had kunnen nemen bij de behandeling op 19 december over het voorstel voor de provincie. Daarnaast had de informatienota bij het rapport veel beter gemoeten. Daar had meer duiding in moeten staan over het waarom van het rapport. Hordijk benadrukte dat er geen specifieke reden is geweest voor het moment van toesturen van het rapport.

De fractie van CU-SGP had gevraagd om het onderwerp op de agenda te zetten. Dit gebeurde nadat Gouwe IJssel Nieuws had geschreven over de bijzondere timing van het woon rapport. Fractievoorzitter Dico Bac stelde dat de raad het onderzoek willen hebben omdat er ook dingen in staan over het type woningen waar vraag naar is. Of de plannen van Zuidplas financieel haalbaar zijn was al de vraag en nu blijkt dat er vooral woningen nodig zijn die geld kosten in plaats van opleveren is dit nog onzekerder geworden. In het Woonbehoefte onderzoek wordt duidelijk gemaakt dat in Zuidplas juist sociale huurwoningen nodig zijn en goedkope woningen voor starters.

In het debat ging de fractie van PvdA-GroenLinks het verst met de kritiek op het college. Johan Helmer noemde het slecht verteerbaar, het rapport is de raad onthouden. Bestaat er bij het College van B&W dan geen inzicht in wet het raadswerk inhoud? Helmer is ontstemd over het gevolgde proces, nu is het bid voorbarig en ongefundeerd naar de provincie gestuurd. Ook de SP was op z’n zachts gezegd ongelukkig met de situatie.

De VVD trok echter fel van leer richting de raadsleden met kritiek. Het was ruim twee weken stil geweest en na de publicatie bij Gouwe IJssel Nieuws viel men over elkaar heen met. Het rapport zou niet goed gelezen zijn door de raadsleden met kritiek stelde Ginus Aalderink. Het rapport is opgesteld voor de Woonvisie en heeft niks te maken met het vraagstuk over bouwen in de Zuidplaspolder. De VVD stond hiermee lijnrecht tegenover PvdA-GroenLinks.

Na een discussie van ruim een uur namen de kritische raadsleden genoegen met het excuus van wethouder Hordijk. Het college kreeg tenslotte het dringende verzoek van Dico Bac (CU-SGP) mee om bij toekomstige bouwplannen vooral de situatie van starters op de woningmarkt mee te nemen. Iets waar de hele raad het wel mee eens is.

Ginus Aalderink (VVD) en Johan Helmer (PvdA GroenLinks) waren het duidelijk niet eens tijdens de raadsvergadering.
Advertentie