8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

Tuinders luiden noodklok over huisvesting buitenlandse medewerkers

LTO Glaskracht en twaalf grote glastuinbouwbedrijven hebben door een brandbrief aan het college van B&W in Zuidplas de noodklok geluid. De tuinders hebben grote problemen met de huisvesting van buitenlandse medewerkers. De problemen worden acuut doordat de gemeente Zuidplas illegale bewoning van recreatieparken tegengaat door het handhavingsbeleid. Op deze parken wonen nu ook arbeidsmigranten.
In de brandbrief stelt LTO : “Arbeidsmigranten zijn onontbeerlijk in de glastuinbouw en de logistieke sector, ondanks de steeds verdergaande ontwikkelingen in automatisering en digitalisering. Veel van de arbeidsmigranten die bij onze sector werkzaam zijn, zijn dat reeds jarenlang voor korte of langere periodes van weken of maanden. Ook investeren onze ondernemers in deze mensen door opleiding en kennisoverdracht.”
LTO wil binnen een week een reactie van de gemeente en men wil in overleg om deze impasse op te kunnen lossen. Men verwacht dat de eerste medewerkers al in februari op straat staan. Volgens de glastuinbouwondernemers zijn er nu maatregelen nodig die niet tot na de gemeenteraadsverkiezingen kunnen wachten.
De acute problemen ontstaan momenteel doordat de gemeente handhavend optreed op park “De Randstad” bij Moerkapelle. De situatie op het park is de afgelopen periode mede door de lokale partij NEZ op de agenda gezet vanwege de erbarmelijke en soms brandgevaarlijke situatie op het park. Raadslid Paul van Drenth bracht begin 2016 op verzoek een bezoek aan het park. Hij trof daar stacaravans aan waarvan “het leek alsof er een lawine overheen was gegaan.” In de zomer van 2016 kondigde de gemeente aan werk te gaan maken van de situatie op het park.
Doordat dit probleem nu is aangepakt ontstaat er volgens de tuinders een impasse die doorbroken moet worden. De tuinders stellen dat er in Zuidplas beleid moet komen waardoor private oplossingen van de grond kunnen komen. Als dat beleid er niet komt komen de private oplossingen ook niet van de grond. De ondernemers wijzen de gemeente erop dat volgens provinciaal beleid de gemeente zou moeten faciliteren.
De tuinders willen met hun organisatie LTO zo snel als mogelijk in gesprek met de gemeente zodat de acute problemen kunnen worden opgelost en er gewerkt kan worden aan een definitieve oplossing. De brief van LTO en de twaalf tuinders is op 25 januari verzonden aan het college van B&W van Zuidplas. Onder de ondertekenaars zijn bekende grote bedrijven zoals SO Natural, Kwekerij Mostert, Marjoland en Lots of Flowers.

Advertentie