8.5 C
New York
vrijdag 19 april 2024

IJsbaan Hitland is weer zelfde drama als altijd

De landijsbaan in het Hitland gebied tussen Nieuwerkerk en Capelle aan den IJssel ziet er ook dit jaar weer dramatisch uit. Ondanks een jubelend bericht vanuit het recreatieschap afgelopen vrijdag dat de baan klaar zou zijn voor vorst. Zondagmiddag 4 februari stak op een groot deel van de baan het gras weer boven het water uit. Mocht het gaan vriezen dan zal dat voor de schaatsers slecht ijs opleveren. De situatie is hiermee vergelijkbaar met de afgelopen jaren.

Het recreatieschap heeft dit keer vrijdagavond al de pomp uitgezet bij de ijsbaan. In twee dagen tijd is er veel water door verschillende lekken de baan uitgestroomd. Aan de kant van de ‘s-Gravenweg staat het hierdoor buiten de baan ook blank.

Op de IJsbaan in het gebied is al tientallen jaren forse kritiek. Geen water in de baan bij vorst, het gras helemaal niet gemaaid en grote lekkages waardoor het water uit de baan stroomt is de afgelopen jaren allemaal gebeurd. Volgens het recreatieschap is de grond in het gebied altijd in beweging en knagen mollen en muizen het plastic in de dijk rond de ijsbaan kapot. Het recreatieschap stelt dat alleen een dure reparatie voor een echte oplossing kan zorgen.

Of het echt erg is dat er ook dit jaar weer problemen zijn met de ijsbaan is de vraag. Nieuwerkerkse weerman Leen de Koning schat de kans dat er komende dagen voldoende vorst voor schaatsijs komt laag in. De temperatuur overdag lijkt de komende dagen ruim boven nul uit te komen.

Advertentie