8.5 C
New York
woensdag 21 april 2021

Politiek Zuidplas ondervindt hindernissen tijdens rolstoelexperience Moordrecht

ChristenUnie/SGP organiseerde op zaterdag 3 februari een rolstoelexperience. Alle politieke partijen waren uitgenodigd om een route in Moordrecht af te leggen in een rolstoel of scootmobiel.

Na een snelcursus scootmobiel door Piet Molenaar van Veilig Verkeer Nederland, afdeling Zuidplas, namen 12 politici plaats in een rolstoel of scootmobiel. Ze kregen de opdracht om enkele punten in Moordrecht te bezoeken, de route mochten ze zelf bepalen. Als snel bleek, dat de kortste route in de praktijk niet de makkelijkste route was. In sommige gevallen waren hindernissen, die al lopend niet eens de aandacht vragen, met een rolstoel nauwelijks te nemen. Althans, niet zonder hulp.

Tijdens de tocht was er tijd genoeg voor lolletjes, maar ook bleek de bereidheid van de politieke partijen groot om politici van andere partijen een helpende hand toe te steken. Niet alleen de normale voetpaden leverden in sommige gevallen problemen op, maar ook het hoogteverschil tussen de polder en de IJsseldijk bleek een forse opdracht te zijn, zowel op als neer.

Paaltjes, geparkeerde fietsen, smalle trottoirs, steile op- en afritjes, scheve stoepen, opstaande randjes: allemaal zaken waar je als niet-rolstoelgebruiker nauwelijks bij nadenkt, maar voor de minder mobiele weggebruikers grote problemen opleveren bij het verplaatsen.

De tocht maakte duidelijk veel indruk bij de tijdelijk gehandicapte politici. Piet Molenaar: “je kunt het honderd keer vertellen, maar als je het de mensen zelf laat ondervinden snappen ze opeens wat je bedoelt met gevaarlijke of hinderlijke punten”. Jan Willem Schuurman, organisator en lijsttrekker van de ChristenUnie/SGP vond de rolstoelexperience ontzettend leerzaam: “Ook al is de openbare ruimte goed onderhouden – iets waar wij ons hard voor maken – dan nog betekent dat niet dat het dorp goed toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Pas als je zelf op een scootmobiel rijdt, merk hoe je belangrijk een goede inrichting van straten en wegen is.”

Gouwe IJssel Nieuws maakte de volgende beelden van de tocht:

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg