8.5 C
New York
vrijdag 29 maart 2024

Provincie Zuid-Holland: Zuidplas kwam aan einde onderhandelingen A12 corridor met nieuw voorstel

De gemeente Zuidplas is aan het einde van de onderhandelingen over de toekomst van bedrijfsterreinen langs de A12 met een nieuw voorstel gekomen stelt een woordvoerder van de Provincie Zuid-Holland. De woordvoerder van gedeputeerde Bom-Lemstra zegt het jammer te vinden dat de gemeente Zuidplas niet meedoet met de deze week ondertekende afspraken tussen verschillende gemeente, VNO-NCW en de provincie Zuid-Holland. De provincie kan zich “absoluut niet vinden in de beweringen die de gemeente kennelijk doet” laat de woordvoerder verder weten na vragen van Gouwe IJssel Nieuws.

“De bedoeling was dat iedereen wat tempo kiest bij de uitgifte van terreinen, niet alles in één keer op de markt brengt en niet het onderste uit de kan probeert te halen” stelt de woordvoerder. “Op die manier kan een gezond klimaat ontstaan zonder onderlinge concurrentie bij het aantrekken van bedrijven langs de A12-corridor. Alle gemeenten moesten daarbij water bij de wijn doen. Dat is ook gebeurd: behalve Zuidplas is helemaal aan het einde van de onderhandelingen met een nieuw voorstel gekomen.”

De provincie zegt zich nu te willen richten op de partijen die wel meedoen en heeft daarom de positie van Zuidplas volledig geschrapt uit het persbericht wat maandag 19 februari is verstuurd. De provinciale woordvoerder is boos over een artikel van Gouwe IJssel Nieuws waarin melding wordt gemaakt van het feit dat het College van Zuidplas vraagtekens zet bij de betrouwbaarheid van de provincie Zuid-Holland in het maken van afspraken. Dat andere gemeenten worden voorgetrokken zou absoluut niet het geval zijn.

Op de vraag of de bewering van de gemeente Zuidplas klopt dat de provincie als grondeigenaar in de grondbank eerst Zuidplas heeft aangespoord tot uitname en vervolgens de boel bij Knibbelweg-Oost op slot zet reageert de provincie als volgt: “De provincie Zuid-Holland is één van de vijf deelnemers in de grondbank, net als de gemeente Zuidplas. In gezamenlijkheid zijn afspraken gemaakt over de uitname van de gronden, waar Zuidplas zich aan gehouden heeft. De provincie Zuid-Holland heeft niets op slot gezet.” De provincie ziet dan ook geen enkele reden om de gemeente Zuidplas te compenseren voor het niet of vertraagd ontwikkelen van het gebied Knibbelweg-Oost. De provincie gaat ervanuit dat Zuidplas zich uiteindelijk aansluit bij de afspraken die maandag ondertekend zijn.

De gemeente Zuidplas kondigde dinsdag tijdens een persbijeenkomst aan de plannen in het gebied Knibbelweg-Oost door te gaan zetten. Als de provincie het hiermee niet eens is volgt een gang naar de rechter. Zuidplas voelt zich gedwongen tot deze stap vanwege afspraken die gemaakt zijn met de grote transportonderneming Van Uden.

Advertentie