8.5 C
New York
dinsdag 22 juni 2021

Auticafé bestaat 3 jaar : autisme zonder maskers

Drie jaar geleden zat Robin Toscani in het project Sport4Work waarbij welzijn Zuidplas tracht jongeren die zonder werk en school zitten,weer op de rails te krijgen. Robin was buiten de boot gevallen omdat hij de diagnose klassiek autisme had gekregen. Vooral veel twijfels over “wie ben ik, waarom ben ik zo en vooral waarom snapt men mij niet” speelde door zijn hoofd.

Robin kreeg door Sport4Work zijn eigenwaarde deels weer terug. Hij zag dat het soms fijn is als je als iemand, die  een stoornis in het autistisch spectrum of ADHD heeft, behoefte heeft aan soms even jezelf zijn in plaats van het altijd maar op je tenen te moeten lopen om  mee te kunnen draaien in de maatschappij.  Bij Robin kwam het idee opzetten om een auticafé op te richten en hij kreeg van Jeugdwerk Zuidplas de medewerking en locatie en werd qua communicatie geholpen. De rest moest zich maar gaan bewijzen.

Na 3 jaar kan je gerust stellen dat de doelstelling is geslaagd. Mensen met ASS maar ook bijvoorbeeld ADHD komen in het café tot elkaar en met een groot scala van gasten is er altijd wel een interessant onderwerp. Robin zelf is trots dat hij Hugo Borst kosteloos wist te halen als gastspreker. Heel veel onderwerpen zoals acceptatie, liefde, wonen en werk kwamen voorbij in de afgelopen drie jaar.

Tijdens de viering van het jubileum kreeg Robin een droppot van Wethouder de Haas van de gemeente Zuidplas die zijn bewondering niet onder stoelen en banken stak; “Juist omdat het vanuit de jongeren zelf komt durven mensen hun maskers hier af te gooien”. Toscani sprak ook kort naar zijn aanwezige ouders dank uit: “vaak worden ouders niet begrepen door kinderen met ASS, ook door mij , maar ik heb nu geleerd hoe belangrijk ze zijn”.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg