-->
8.5 C
New York
donderdag 29 september 2022

Zevenhuizenaren heel boos over omzagen van dé Boom van Zevenhuizen

Inwoners van Zevenhuizen zijn heel boos over het feit dat dé Boom van Zevenhuizen in het centrum van het dorp is omgezaagd. Notabene op de nationale boomfeestdag ging de kettingzaag in de boom die midden in de Dorpsstraat stond. De boom is samen met andere bomen in de omgeving omgezaagd vanwege de bouwplannen op de locatie van het voormalige gemeentehuis.

Op Facebook en Twitter gaat men helemaal los over de onbegrijpelijke actie van de project ontwikkelaar. In de grote Facebook groep “Je bent een Zevenhuizenaar als” stromen de verontwaardigde reacties binnen. Maar ook op de locatie waar de boom is omgezaagd reageren Zevenhuizenaren met bijzondere acties. Zevenhuizenaar Jan Dirk Dorrepaal heeft eigenhandig een nieuw boompje op de restanten van de boom gezet en anderen hebben er een karton met daar op “RIP” en de datum van omzagen bij gezet. Ook zijn er mensen die waxinelichtjes hebben geplaatst. Andere inwoners hebben aangekondigd om donderdag bloemen neer te gaan leggen op de locatie.

De gemeente Zuidplas heeft aan het einde van de middag via Facebook gereageerd op de commotie. In het bericht wordt uitgelegd dat er in Zuidplas geen vergunning nodig is voor het omzagen van een boom. Ook wordt gesteld dat de actie te maken heeft met de bouwplannen in het centrum van Zevenhuizen en dat de bomen voor het broedseizoen om moesten. Aan het einde van het bericht staat dat de gemeente met de project ontwikkelaar heeft afgesproken dat deze met de buurt zou communiceren over het omzagen van de bomen. Niet duidelijk wordt of het ook echt nodig en de bedoeling was dat de beeldbepalende boom om moest.

Twee jaar geleden is door de gemeente alles in het werk gesteld om tijdens de grote renovatie van de Dorpstraat de boom te behouden. De boze inwoners van Zevenhuizen vragen zich nu een week voor de verkiezingen af op welke partij ze moeten stemmen om het dorp Zevenhuizen een dorp te laten blijven. Het uitgebreide participatie project rond de bouwplannen is hierdoor helemaal op de achtergrond geraakt. Dit was juist een van de dingen waar het huidige college trots op was. Ook in de politiek zijn er inmiddels vragen gerezen. Midden in de verkiezingsstrijd hebben coalitie partij de VVD en oppositie partij het CDA gezamenlijk vragen gesteld over hoe dit heeft kunnen gebeuren en of het omzagen van de boom wel echt nodig is voor het bouwplan.

(Foto boven: Fred Boevé, in de Facebook groep je bent een Zevenhuizenaar als)

De boom in betere tijden, Foto: Thom Demmenie
Advertentie