8.5 C
New York
vrijdag 19 april 2024

Zuidplas komt dit keer met echt drive-in stembureau in Zevenhuizen

De gemeente Zuidplas heeft op 21 maart een echt drive-in stembureau. In tegenstelling tot eerdere verkiezingen mag het stembiljet nu in de auto ingevuld worden.

Bij eerdere verkiezingen moesten inwoners uitstappen in het drive-in stembureau in Zevenhuizen. Het echte stemmen gebeurde daardoor alsnog in een traditioneel stemhokje. Hiermee kon gegarandeerd worden dat de stem anoniem kon worden uitgebracht.

Door een slimme oplossing met een uitklapbaar tafeltje met schermen te realiseren kan niemand meer meekijken tijdens het stemmen. Door middel van het uitklapbare tafeltje is het op 21 maart 2018 dus mogelijk om echt vanuit de auto te stemmen. De Kiesraad heeft dit creatieve idee van de gemeente Zuidplas goedgekeurd. Voorwaarde is wel dat de stemmer alleen in de auto zit.

Het is niet de eerste keer dat Zuidplas zichzelf tijdens de verkiezingen op de kaart probeert te zetten. In 2015 startte Zuidplas als eerste gemeente in Nederland met de pilot om in een drive-in stembureau te stemmen. Bij eerdere verkiezingen moesten bestuurders nog wel het voertuig verlaten. Dat hoeft dus op 21 maart niet meer.

“We maken het zo makkelijk mogelijk. Ga vooral stemmen!” aldus burgemeester Gert-Jan Kats

Op 21 maart kunnen alleen inwoners uit Zuidplas stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen in het drive-in stembureau. Inwoners uit de regio kunnen wel het speciale stembureau in Zuidplas gebruiken om te stemmen voor het referendum over de zogenoemde sleepwet. Het drive-in stembureau is op 21 maart te vinden op het afvalbrengstation in Zevenhuizen, Zuidplasweg 14b, 2761 JL Zevenhuizen.

Gouwe IJssel Nieuws maakte van het stappenplan dat de gemeente Zuidplas heeft gemaakt onderstaande video:

Advertentie