8.5 C
New York
zaterdag 13 april 2024

Burgemeester Kats blij met accuratesse, teleurgesteld over snelheid van tellen

Burgemeester Kats heeft kort de conclusies getrokken over de pilot snel tellen waar aan de gemeente Zuidplas aan deelnam tijdens de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar. Dit deelde hij op donderdag 22 maart mede aan de pers die aanwezig was bij de telling in de Nieuwerkerkse sporthal Parkzoom. Hij was enigszins teleurgesteld in de snelheid waarmee de stemmen geteld zijn na afloop van de verkiezingen.

De burgemeester had hierbij hogere verwachtingen maar de snel telling bleek niet goed te gaan op enkele stembureaus. 4 tot 5 stembureaus kwamen pas na 12 uur met een uitslag en bij een was er een discussie over doorgeven van informatie. Dat terwijl na het mobiel stembureau de eerste uitslagen al om kwart voor 10 binnen kwamen. “Ik had hogere verwachtingen en we gaan ook aan het ministerie van binnenlandse zaken terug rapporteren dat de pilot snel telling geen alternatief is en dat men snel moet gaan werken aan terugkeer van de stemcomputers” aldus Kats.

Wel was Kats blij met de accuratesse van de telling. Na de telling per lijst op de stembureaus waren er tientallen nieuwe tellers aan het tellen in sporthal Parkzoom in Nieuwerkerk aan den IJssel. Hier werden ook de voorkeurstemmen vastgelegd. Projectleider verkiezingen Heijstek die zelf een paar uur had geslapen legde uit dat nu verse krachten de telling verder oppakken. Voorheen werd er tot diep in de nacht doorgeteld waardoor de kans op fouten veel groter was. Nu worden er in vier teams geteld.

Volgend jaar zijn er 2 dagen (in maart en mei) 3 verkiezingen waarbij er voor de provincie, voor het waterschap en voor Europa gestemd zal gaan worden. Willy Heystek deed een beroep op vrijwilligers in dorpen Moordrecht en Zevenhuizen om op stembureau of als teller te helpen. Aanmelden kan via een email aan verkiezingen@zuidplas.nl

Burgemeester Kats was niet tevreden over de opkomst. Ondanks meerdere maatregelen was er maar een kleine toename van het opkomstpercentage in Zuidplas.  Over de uitslag had de burgervader de mening dat het moeilijk voorspelbaar was. De winst voor de lokale partij noemde hij leuk. Ook dat SP en PvdA-Groenlinks weer stuivertje gingen wisselen had hij wel verwacht maar de enorme nederlaag van D66 heeft hij niet zien aankomen. Persoonlijk vond Kats het geen recht doen aan enorme inspanningen van Rik van Woudenberg in college maar wordt hij getroffen door de landelijke trend.

Aan het einde van het tellen van de stemmen in sporthal Parkzoom werkte de tijdschakelaar heel goed, alle licht ging uit en een zaklamp bracht redding! Er waren wat kleine verschillen en die zijn uitgezocht. Nu worden de stembiljetten opgeslagen en zal morgen het centraal stembureau de uitslag bekend maken in een zitting om 10:00 uur in de Saffier, het kantoorgebouw van de gemeente aan de Kleinpolderlaan

Doordat de tijdsschakelaar nog was ingeschakeld werden de laatste cijfers met een zaklamp erbij ingevoerd.
De stembiljetten worden nog een tijd opgeslagen
Afgesloten stembus met stembiljetten vanuit stembureau
stembiljetten gestapeld op de grond van Parkzoom
Burgemeester Kats is onder de indruk van alle werk van de tellers
Kats kijkt toe bij tellen van de stapels
Advertentie