8.5 C
New York
zaterdag 13 april 2024

Uitslag gemeenteraadsverkiezing 2018 in Zuidplas

In Zuidplas is de VVD weer de grootste partij geworden. Met zeven zetels blijft de VVD in de gemeenteraad van Zuidplas. CU-SGP is de tweede partij geworden in Zuidplas. De partij blijft ook nu met zes zetels in de gemeenteraad. Het CDA en CU-SGP deden in Zuidplas goede zaken. Het CDA gaat van de huidige vier naar vijf zetels. Van de huidige twee gaat de PvdA-GroenLinks combinatie naar drie zetels. Ook de lokale partij NEZ gaat flink vooruit. De partij krijgt nu twee zetels een verdubbeling ten opzicht van 2014.

Voor D66 eindigen de verkiezingen in 2018 in mineur. De partij verliest fors in Zuidplas en komt met twee zetels in de gemeenteraad. Een halvering ten opzichte van 2014. De SP levert ook een zetel in en komt nu met twee zetels in de raad. De SP kreeg wel meer stemmen dan D66. De lokale partij NGP komt ook deze keer niet in de gemeenteraad.

De gemeente Zuidplas organiseerde dit jaar een verkiezingsavond in dorpshuis Swanla in Zevenhuizen. Ondanks een proef waarbij pas een dag later de definitieve telling plaats vindt duurde het lang voordat de uitslag bekend was. De lokale politiek moest wachten tot na half één voordat burgemeester Gert-Jan Kats de uitslag bekend kon maken. De spanning werd mede door een optreden van slagwerkgroep Afslag 9 flink opgevoerd.

In Zuidplas zijn in 2018 meer mensen naar de stembus gegaan dan vier jaar geleden. De opkomst kwam uiteindelijk uit op 57,46%. Dat kon burgemeester Gert-Jan Kats rond 21.40 uur bekend gemaakt. In Zuidplas hebben 18.761 de moeite genomen om naar het stembureau te komen. Het opkomstpercentage in 2014 was 56,02%. Per saldo kwamen 1028 kiezers extra naar de stembus. De gemeente Zuidplas heeft 25.000 euro uitgegeven om de opkomst omhoog te krijgen. Hiervan werd een stemwijzer gemaakt, kranten pagina’s ingekocht en een postercampagne opgezet.

Hieronder een live Facebook video met de bekendmaking van de uitslag. Scroll naar ongeveer 12 minuten door voor de echte bekendmaking:

Burgemeester Kats maakt na ongeveer 11 minuten de uitslag in Zuidplas.

Geplaatst door Gouwe IJssel Nieuws op Woensdag 21 maart 2018

Advertentie