8.5 C
New York
zondag 14 april 2024

Zuidplas telt vandaag alle stemmen voor definitieve uitslag verkiezingen

Tientallen mensen zijn donderdag 22 maart in sporthal de Parkzoomhal in Nieuwerkerk aan den IJssel in de weer om alsnog alle stemmen voor de verkiezingen van een dag eerder te tellen. Woensdagavond zijn op de locaties van de stembureaus alleen de totalen per partij geteld. Hoe de voorkeurstemmen zijn uitgebracht moet nu in de definitieve telling gaan blijken. Zuidplas doet mee met een pilot waarbij 22 gemeenten de definitieve telling pas een dag later doen.

In de Parkzoomhal zijn nu verschillende teams bezig met het tellen van alle stembiljetten. Ieder team heeft een zogenaamde GSB: iemand van het gemeentelijke stembureau die toezicht houdt op het tellen. In totaal zijn dertig mensen druk met het tellen van de stemmen. Alle containers met stemmen hebben de afgelopen nacht op een geheime locatie in een verzegelde vrachtwagen gestaan. Het tellen van de stemmen in de Parkzoomhal is vandaag openbaar.

Eigenlijk lijkt de pilot in Zuidplas nu al een beetje mislukt omdat de voorlopige uitslag woensdag alsnog lang op zich liet wachten. Bij een aantal stembureaus werd pas na middernacht de voorlopige telling afgerond. De bedoeling was dat de voorlopige uitslag al veel eerder beschikbaar zou zijn. Naast de stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen moeten ook de stemmen voor het referendum geteld worden. Er is een kleine kans dat bij de definitieve telling de zetelverdeling alsnog verandert. Volgens de huidige verwachting is het tellen pas aan het einde van de middag klaar.

hertellen
Wanneer het totaal aantal stemmen afwijkt van het aantal uitgebrachte stemmen moeten ook de stempassen herteld worden
Advertentie