8.5 C
New York
zondag 14 april 2024

Minimale verschillen bij definitieve verkiezingsuitslag in Zuidplas

Op vrijdag 23 maart heeft burgemeester Kats de definitieve verkiezingsuitslag bekend gemaakt tijdens een zitting van het centraal stembureau in Zuidplas. Deze uitslag zal op dinsdag 27 maart door de ‘oude’ gemeenteraad worden vastgesteld.

De gemeente Zuidplas deed tijdens het tellen van de stemmen mee aan een pilot van de kiesraad. Op woensdagavond 21 maart werden in de stembureaus de stemmen per partij opgeteld. Op donderdag 22 maart volgde nogmaals een telling per partij en per kandidaat. Hierdoor is er in Zuidplas een verkiezingsuitslag die extra gecontroleerd is op telfouten.

Dankzij de extra controle blijkt dat er op de verkiezingsavond erg nauwkeurig is geteld. Er zitten maar weinig afwijkingen tussen de voorlopige uitslag van woensdagavond en de definitieve uitslag die vrijdagochtend bekend werd gemaakt. In Zuidplas zijn er dan ook geen verschuivingen in het aantal zetels per partij. In buurgemeente Waddinxveen verschilden de voorlopige en definitieve uitslag wel een zetel in de gemeenteraad. Ook in grote steden als Den Haag en Rotterdam werden vandaag verschuivingen in het aantal zetels bekendgemaakt.

Voorlopig 2018 Definitief 2018  Verschil
VVD 4245 22,7% 4245 22,7% 0
ChristenUnie /SGP 3879 20,7% 3877 20,7% -2
CDA 3581 19,1% 3583 19,2% 2
PvdA /GroenLinks 2026 10,8% 2030 10,9% 4
SP 1507 8,1% 1509 8,1% 2
NEZ 1481 7,9% 1486 7,9% 5
D66 1424 7,6% 1423 7,6% -1
NGP 566 3,0% 565 3,0% -1
Totaal 18709 18718 9

Bij de verkiezingen in Zuidplas werden 24 zetels direct verdeeld. Drie zetels zijn verdeeld via een restzetelformule. Hierdoor hebben de VVD, ChristenUnie-SGP en Pvda-GroenLinks een restzetel gekregen. In totaal hebben 3 personen via voorkeursstemmen een verkiesbare plek gekregen. De met voorkeursstemmen gekozen kandidaten van NEZ en PvdA-Groenlinks hebben laten weten van hun plek in de raad af te zien. De met voorkeursstemmen gekozen D66’er Chantal Bon – Van Griek komt wel in de gemeenteraad. Dit komt omdat D66 lijsttrekker Rik van Woudenberg bekend heeft gemaakt niet meer terug te keren in de gemeenteraad van Zuidplas.

In het proces verbaal dat wordt opgesteld staan ook een paar zaken die gebeurd zijn tijdens de verkiezingen maar geen invloed hadden op de uitslag. Voorzitters van stembureaus zijn verplicht dit soort zaken te melden en de kiezer kan ook eisen dat zijn klacht hierin wordt opgenomen. Een korte greep uit de bijzonderheden die in de verslagen zijn opgenomen:

  • Stemmer wilde stemmen zonder wettelijk legitimatiebewijs maar met veteranenkaart, heeft geen stembiljet gehad
  • Stemmer had geen stempas, wilde wel stemmen: heeft geen stembiljetten gekregen en is weggegaan
  • Stembureau kon pas om 7:45 uur open gaan omdat schoolhoofd te laat aanwezig was
  • Stemmers uit Rotterdam konden niet stemmen in Zuidplas, zijn doorverwezen naar Rotterdam
  • De oprit voor rolstoelen is in verband met de kou met gebruikt, omdat dan beide deuren open moesten blijven
    staan

Er is één melding in Zuidplas waarbij een stembureau-voorzitter met agressie te maken kreeg. De voorzitter greep namelijk in omdat iemand met haar gehandicapte zoon het stemhokje wilde ingaan. Dit is volgens de kieswet verboden. Toen de voorzitter de vrouw aansprak reageerde zij agressief.

Een andere stemmer moest geholpen worden met plakband. De inwoner had namelijk zijn stempas in stukken gescheurd. In Moordrecht is een vrouw buiten gestruikeld over de standaard van het bord “stembureau”. De gemeente neemt binnenkort contact op met de Moordrechtse.

Wat niet in het proces verbaal voorkwam was het feit, dat een verslaggever van Gouwe IJssel Nieuws op de verkiezingsdag  meemaakte in Moordrecht.  Een stemmer die haar stempas voor het referendum vergeten was kreeg te horen dat ze alleen tegelijkertijd kon stemmen voor de lokale verkiezingen en het referendum. Deze informatie bleek achteraf onjuist. Het referendum en de gemeenteraadsverkiezingen zijn namelijk twee losse verkiezingen. Hierdoor konden inwoners ervoor kiezen om voor de verkiezingen in stembureau A en voor het referendum in stembureau B te stemmen.

Advertentie