8.5 C
New York
vrijdag 19 april 2024

Hoe stemde Zuidplas?

Na het definitief bekendmaken van de uitslag in Zuidplas kan de balans worden opgemaakt. NEZ (+1 zetel) is procentueel de grootste winnaar. Ook het CDA (+1 zetel) en PvdA/GroenLinks (+1 zetel) hebben fors gewonnen. De VVD is weer de grootste partij en had ook een goede toename in het aantal stemmen. ChristenUnie/SGP had een klein plusje. De verliezers hebben forse tikken gehad: de SP (-1 zetel) en vooral D66 (-2 zetels). De NGP haalde een kleine winst ten opzicht van eerdere verkiezingen, maar wist voor de derde keer op rij niet de kiesdeler te halen. Dit resulteert dus in 0 zetels.

De uitslag volgt voor een deel het landelijk beeld. Alleen de grote winst van het CDA is echt lokaal. De partij heeft niet alleen pittige oppositie gekozen, ze was vaak te vinden bij organisaties in het maatschappelijk middenveld en had een vriendelijke uitstraling in de campagne. 

De opkomst is altijd in Moerkapelle het hoogst, vooral in verzorgingstehuis Beth San. Omdat er in de hele gemeente gestemd mocht worden was het stembureau met de hoogste opkomst in winkelcentrum de Reigerhof (85,8%), waar een leegstaande fotozaak dienst deed als stembureau. Het minste aantal mensen kwam opdagen bij het stembureau in Zevenhuizen in basisschool De Eendragt (31,4%).

Moerkapelle
Traditioneel is de Christenunie/SGP de grote winnaar in Moerkapelle. Op de uitslagenavond noemde burgemeester Kats het al een Noord-Koreaanse uitslag door de 62.2% stemmen op deze partij. De VVD, CDA en PvdA/Groenlinks waren hier de grootste winnaar en de grootste verliezer was de SP, ondanks dat de eerste vrouw op hun lijst uit dit dorp komt. De lokale partijen zijn hier niet in trek.

Moordrecht

In Moordrecht is het CDA de grootste partij geworden. Ook PvdA/Groenlinks (erg actief met fietsenrekken) en een lokale stemmentrekker van NEZ (die niet de raad in ging ondanks voorkeurstemmen) zorgden voor een grote overwinning. Naast het grote verlies van D66 en SP verloor hier ook de ChristenUnie-SGP . In Moordrecht was ook een lage opkomst.

Nieuwerkerk aan den IJssel

In Nieuwerkerk aan den IJssel is traditioneel de VVD de grootste, al was dat dit keer met een heel klein verlies. Ook hier was het CDA de grote winnaar deze verkiezingen. In tegenstelling tot andere dorpen was het verlies van de SP relatief klein. NEZ won ook hier en ook de NGP maakte hier wel een stap vooruit. Opvallend is ook de kleine groei van PvdA/GroenLinks die in de andere dorpen een grotere groei doormaakte.

Zevenhuizen
In hoeverre de kap van DE boom heeft meegespeeld is niet duidelijk maar in dit dorp is er een forse winst voor het CDA en voor NEZ. De grote verliezer is de SP die gehalveerd wordt in dit dorp. Ook de NGP heeft hier verloren en het verlies voor D66 is erg klein gebleven. Wel was er sprake van een lage opkomst in alle stembureaus en met name bij basisschool De Eendragt.

Kandidaten

Samenstelling per partij  (boven vlnr VVD en CU/SGP, onder CDA, PvdA/GroenLinks, SP, NEZ en D66

In totaal stonden er op de 8 lijsten 154 kandidaten die allemaal minimaal 1 stem hebben gehad. Er was dit keer geen een kandidaat die overbleef zonder een stem. Paulus Steenkamp van het CDA kreeg 1 stem en was de kandidaat die het minst geliefd was bij de kiezer. Dat lijsttrekkers altijd stemmen trekken is geen verrassing maar opvallend was, dat CDA-er Jan Verbeek meer stemmen kreeg, vooral in Nieuwerkerk aan den IJssel, dan de lijsttrekkers van SP, D66, NGP en PvdA/Groenlinks. Bij de laatstgenoemde partij stond de eerste vrouw op plek vier in de lijst: zij kreeg 476 stemmen, meer dan de lijsttrekker van de NGP. Echter liet ze weten geen gebruik te maken van haar voorkeursstem.

Raadsleden per dorp

Moerkapelle 5
Moordrecht 4
Nieuwerkerk aan den IJssel 14
Zevenhuizen 4

Man / Vrouw verdeling

Man 21
Vrouw 6

 

Referendum

In Zuidplas werd tevens gestemd voor het referendum over de zogenaamde Sleepwet. De opkomst lag hier 9% lager dan bij de gemeenteraadsverkiezingen. Diverse stemmers wilden wel stemmen voor de gemeenteraad en niet voor het referendum. Tegen de landelijke trend in werd er in Zuidplas vóór de invoering van de Sleepwet gestemd.

 

Meer details kunt u vinden op de uitslagenpagina van de gemeente Zuidplas. Dank aan bureau verkiezingen van de gemeente Zuidplas om zo snel alle details ter beschikking te stellen ondanks de enorme druk van de afgelopen week!

Advertentie