8.5 C
New York
zondag 14 april 2024

Flamingo’s strijken tijdelijk neer in Zuidplas

Voor de tweede keer in de geschiedenis van Zuidplas, zijn er zaterdagmiddag enkele flamingo’s neergestreken in de regio. Het betreft hier vermoedelijk twee jonge exemplaren die op weg naar hun broedgebied in het westen van Duitsland per ongeluk in de buurt van de botenverhuur aan de Rottekade in de Eendragtspolder bij Zevenhuizen zijn beland.

De bekende Nieuwerkerkse vogelfotograaf Rob Belterman heeft bevestigd dat het inderdaad om flamingo’s gaat op de foto’s die Gouwe IJssel Nieuws door een lokale natuurfotograaf kreeg toegezonden. De heer Belterman verwacht dat de beide jonge vogels het voedselrijke water van de Eendrachtspolder tot het begin van de zondagmiddag zullen gebruiken als rustplaats om weer op krachten te komen om vervolgens hun weg naar Duitsland te zullen vervolgen.  Mocht u deze unieke vogels dus eens in werkelijkheid willen zien raden wij u aan morgenochtend vroeg naar de jachthaven aan de Rottekade te komen. (Dit is het stuk aan het einde van de Rottekade nabij de molen en de Botenverhuur van Vliet) Hier kunt u uw auto gratis parkeren en heeft u een duidelijk zicht op deze mooie vogels met de Willem-Alexander Roeibaan op de achtergrond. De locatie is ook uitstekend met de fiets te bereiken.

Twee jaar geleden arriveerden er voor het eerst enkele flamingo’s in de Eendragtspolder. Na hier een dag verbleven te hebben zijn de vogels toen weer vertrokken. Het is niet ongewoon dat er flamingo’s voorkomen in Nederland. Al vele jaren verblijft er in de winter een grote groep dieren in het voedselrijke water van het Grevelingenmeer dat niet bevriest met vorst  . In de zomer kan men van deze roze vogels genieten in het Veluwemeer in de buurt van Nunspeet.  Op dit moment zijn er meerdere exemplaren van hun vaste groep afgeweken, zo bevindt er zich ook een jong exemplaar in de buurt van Leidschendam.  Op de website waarneming.nl zijn meerdere flamingo-locaties in Nederland terug te vinden, echter niet alle locaties worden landelijk openbaar gemaakt in verband met de kwetsbaarheid van sommige natuurgebieden.

Het meest noordelijk broedgebied voor flamingo’s in Europa bevindt zich vlak over de Duitse grens bij het Zwillbroekerveen.   Tussen maart en juli bevinden zich hier een grote grote groep flamingo’s om hun eieren uit te broeden.  In Nederland is de gewone flamingo de enige soort die van nature in het wild voorkomt.  de overige soorten, de Chileense, Caribische en kleine flamingo zijn in praktijk meestal ontsnapt uit gevangenschap en hebben zich met de gewone flamingo vermengd. Het is niet duidelijk van welke soort de beide exemplaren in de Eendragtspolder zijn.

Het is overigens niet de eerste keer dat bijzondere vogels Zuidplas als rustplaats uitkiezen. Eind 2015 streken er 5 zeer zeldzame velduilen neer in dezelfde Eendragtspolder wat voor grote verkeersoverlast door fotografen zorgde in de polder. Vorig jaar nog streken er ca. 60 lepelaars neer in het nieuw aangelegde natuurgebied “de Groen Blauwe zone” bij Moordrecht.

Lees ook een update van dit bijzondere artikel: GIJN maakt gein met 1-aprilgrap in Eendragtspolder bij Zevenhuizen

Advertentie