8.5 C
New York
zaterdag 27 april 2024

Hoogheemraadschap laat Eendragtspolder vol lopen om waterpeil Rotte op niveau te houden

Gisteren en vannacht is er veel regen gevallen in het noordwesten van ons beheersgebied door regen en de storm die over Nederland raasde. Hierdoor staat het waterpeil in de sloten in Zuidplas Noord, Lansingerland en Zoetermeer hoger dan normaal. Alle gemalen in dit gebied draaien volop om dit overtollige water af te voeren.

Om het waterpeil op de Rotte op niveau te houden, laat het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard het overtollige water de Eendragtspolder te Zevenhuizen in stromen. Op een later moment pompen we het water weer terug naar de Rotte via het gemaal Leemhuis Stout.

Inzet wa­ter­ber­ging Een­dragts­pol­der

Deze polder (waar de Willem-Alexander roeibaan in ligt) is speciaal ontworpen om overtollig water kwijt te kunnen wanneer dit nodig is. In het Rottemerengebied gebruikt het waterschap de waterberging Eendragtspolder om overtollig water vanuit de Rotte hier in op te vangen. Normaal gesproken pompt gemaal Schilthuis water van de Rotte naar de Nieuwe Maas. Bij hoge waterstanden op de Nieuwe Maas gaat dat niet, omdat dan de doorgang Boerengat (bij het Oostplein in Rotterdam) tijdelijk wordt gesloten.

De waterberging kan 4 miljoen kubieke meter opslaan wat goed is voor 4.000.000.000 liter water. Het waterpeil van de berging stijgt, wanneer de berging geheel vol loopt, met 2 meter.

Advertentie