8.5 C
New York
woensdag 24 juli 2024

VVD, CU-SGP en CDA gaan samen coalitie in Zuidplas vormen

De drie partijen VVD, CU-SGP en het CDA gaan samen proberen om een coalitie te vormen. Dat is het resultaat van een gesprek tussen de drie op dinsdag 3 april. Gezamenlijk hebben de partijen 18 van de 27 zetels in de gemeenteraad van Zuidplas.
Afgelopen zaterdag werd al bekend dat VVD en CU-SGP elkaar gevonden hadden en opzoek wilden gaan naar een derde partner voor de coalitie. Het was de bedoeling daar daarvoor nog gesprekken zouden volgen met alle andere partijen in de gemeenteraad van Zuidplas. Na het eerste gesprek met het CDA blijken er zoveel overeenkomsten te zijn dat het drietal verder wil. De gesprekken met de andere kleinere fracties zijn dan ook afgezegd.

Vertegenwoordigers van de drie partijen willen woensdagavond verder praten over de te vormen coalitie. Dan moet ook een planning over de nog te bespreken onderwerpen worden opgesteld om te komen tot een college van B&W in Zuidplas. Als de gesprekken goed verlopen moet er in mei een nieuw college zijn. Bij de vorming van de nieuwe coalitie zou in ieder geval door één van de betrokken partijen voorgesteld zijn om het coalitie akkoord minder tot in de detail uit te werken. Hierdoor ontstaat in de komende periode meer ruimte in de gemeenteraad om debat te voeren. De afgelopen periode lag er juist een akkoord dat veel onderwerpen helemaal dichtgetimmerd was.

Advertentie