8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Partijen reageren verschillend op mogelijke coalitie in Zuidplas

De verschillende politieke partijen reageren verschillend op de mogelijke coalitie van VVD, Christenunie-SGP en CDA in Zuidplas. Dat blijkt uit een rondvraag van Gouwe IJssel Nieuws langs de partijen die in de oppositie plaatsnemen als de coalitie, waarover nu onderhandeld wordt, werkelijkheid wordt.

PvdA-GroenLinks laat weten dat men de samenwerking tussen de drie partijen had zien aankomen. De coalitie is in het licht van de verkiezingsuitslag een logisch gevolg aldus de fractie. De fractie van de twee linkse partijen won bij de verkiezingen één zetel en zit daarmee de komende jaren met drie zetels in de gemeenteraad. De fractie geeft verder aan dat de coalitie de komende jaren kan rekenen op een constructieve opstelling vanuit de fractie.

“Wat ons wel aanspreekt is dat de gesprekken zich blijkbaar primair richten op een akkoord op hoofdlijnen en de intentie bestaat het akkoord niet dicht te timmeren. Daarmee biedt je immers ook ruimte voor het debat en doe je goed aan de gezamenlijke raadsaanpak! Wij hopen dan ook dat dit lukt.” aldus fractievoorzitter Johan Helmer namens PvdA-GroenLinks.

De SP in Zuidplas, die de afgelopen jaren in Zuidplas samen met de VVD, D66 en NEZ in de coalitie zat reageert ronduit negatief op de mogelijke coalitie. De lokale SP verloor bij de verkiezingen 1 zetel en heeft daardoor nog slechts twee zetels in de gemeenteraad. De SP zegt vooral voor kaalslag, problematische schulden door de handhaving op recreatiewoningen en een volle polder te vrezen.

“De SP wilde meedoen maar wist ook dat je als verliezer bij de afgelopen verkiezingen niet als eerste aan zet bent. Maar zo snel over rechts klinkt alsof het allemaal van te voren was beklonken. Bij fractievoorzitter van Wijnen waren de SP en NEZ al vergeten als coalitiepartner bleek uit zijn tweets,maar was er waarschijnlijk niet gerekend op de doffe nederlaag van D66” aldus raadslid Serena Rodenburg namens de SP.

D66 laat zich in Zuidplas minder uitgesproken uit over de mogelijke coalitie in vergelijking met PvdA-Groenlinks en de SP. De partij geeft aan dat zij openstond voor gesprekken met alle partijen in Zuidplas. Dat VVD, Christenunie-SGP en het CDA nu gaan onderhandelen noemt fractievoorzitter Frans Klovert jammer. Klovert geeft aan dat er coalities met de VVD, de grootste partij in Zuidplas, en zonder de VVD mogelijk waren. Volgens Klovert heeft dit feit ongetwijfeld bijgedragen aan de snelheid om over te gaan tot coalitiebesprekingen. Klovert noemt het wel ‘logisch’ dat de drie grootste partijen in Zuidplas elkaar opgezocht hebben.

“Uitdaging wordt dan wel in hoeverre er nog enig dualisme mogelijk is tussen raad en college…maar dat was eerlijk gezegd toch al wel een uitdaging….” aldus fractievoorzitter Frans Klovert namens D66.

NEZ, die als enige niet-landelijke partij in de gemeenteraad zit noemt het spijtig dat er niet breed een dialoog is gezocht. Nieuw Elan Zuidplas won bij de verkiezingen één zetel en heeft daarmee de komende jaren twee zetels in de gemeenteraad. Paul van Drenth laat in een reactie weten dat de partij het in de optie van NEZ een ‘dooddoener’ is dat de mogelijke coalitie nu al aangeeft dat er zeker ruimte is voor de oppositie in Zuidplas.

“Het nu al gevoerde adictum dat er over ruimte voor de oppositie is, is onze optiek een dooddoener… En wat de VVD heeft doen besluiten met het CDA te gaan onderhandelen? De tijd zal het eenieder gaan leren… Er zijn genoeg verhalen te vertellen, wat de uitkomst van de coalitiegesprekken ook mogen zijn…” aldus fractievoorzitter Paul van Drenth namens NEZ

Advertentie