8.5 C
New York
zondag 19 mei 2024

Analyse : Christelijke partijen Waddinxveen teleurgesteld door eigen onderschatting zondagsopening

Op hun websites laten de Christelijke partijen in Waddinxveen weten niet blij te zijn met de huidige formatie in het Gouwedorp. PCW is nog voorzichtig in haar bewoording en probeert vooral de kiezer te vertellen dat vanuit een oppositierol genoeg voor elkaar te krijgen is. Kees de Jong, nu nog wethouder, keert straks niet terug in de raad. Janette Nieboer, de andere wethouder van PCW was geen kandidaat voor de gemeenteraad. Op hun website verwijt PCW dat er geen informerende ronde is geweest en dat PvdA/GroenLinks, Waddinxveen Weerbaar, D66 en VVD gelijk naar de onderhandelingstafel zijn gelopen : “De afspraak over de informatieronde bleek na de verkiezingen dus niets waard te zijn. Over betrouwbaarheid gesproken…”.

In een blog maakt CDA wethouder Brigitte Leferink er ook geen geheim van dat ze teleurgesteld is in de formatie van de partijen zonder de hare. Ze laat zich over de opmerking van de formerende partijen als een nieuwe frisse wind uit als “. Ik ervaar de frisse wind vooral als een kille wind”. Ook benoemd ze het standpunt van PCW, die we niet zagen in hun reactie ; “Met name van onze coalitiegenoot voelde dit als een dolkstoot in de rug”.  Haar zorg is ook dat vier verse wethouders zonder ervaring en overdracht een groot probleem kan liggen.

Met deze teleurstellingen blijkt dat er door de beide partijen niet genoeg is ingeschat in welke mate de publieke opinie al jaren over Waddinxveen praat. De media heeft er veel aandacht aan gegeven en dit is ook gaan leven bij de inwoners. Landelijk werd Waddinxveen zelfs een beetje uitgelachen over de loterij van de supermarkt van het jaar, niet omdat ze een prijs kregen maar beperkt op zondag open mochten.

De zondagsopening blijkt voor de beide partijen een splijtzwam geworden te zijn met de andere partijen en als zelfs buurgemeente Zuidplas op zondag gewinkeld mag worden (wel pas na de ochtend kerkgang) was dit te voorzien. De starre houding van het college, met als dieptepunt het vertrek van Cees Kroes, was een snelweg naar buitensluiting.

De situatie is vergelijkbaar met die van Zuidplas in 2014 waar er ook nieuwe wethouders kwamen zonder warme overdracht en bestuurlijke ervaringen en zonder Christelijke partijen. De les die Waddinxveen kan gaan leren is dat het gestrekte been over de zondagsopening geen zin had en dat door constructief oppositie te voeren men nu weer in het college zit.

Nu rest PCW en CDA een oppositierol al verwachten beide partijen dat er nog wel wat programmatische bruggen geslagen moeten worden en dat er dus nog wat hoop is. Maar met de wijze waarop de andere partijen aan de slag zijn lijkt dit ijdele hoop. Voor PCW is oppositie inmiddels 28 jaar geleden. De zondagsopening was waarschijnlijk het enige breekpunt, dus zal men achter de schermen zich afvragen of het wel het waard is geweest.

Advertentie