8.5 C
New York
dinsdag 23 april 2024

Zuidplas niet in beeld bij versnellen bouwplannen in Zuid Holland

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken is tijdens een werkbezoek aan Delft geïnformeerd over de aanpak van de woningbouw van de Verstedelijkingsalliantie Zuid-Holland. Ze heeft waardering uitgesproken over de samenwerking bij de woningbouw van de Verstedelijkingsalliantie Zuid-Holland. Via de Verstedelijkingsalliantie werken acht Zuid-Hollandse gemeenten, de provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag aan de bouw van 170.000 woningen langs de spoorlijn van Leiden naar Dordrecht. Volgens de provincie is binnenstedelijk bouwen duurzaam, vergroot betaalbaar woningaanbod, verbetert het openbaar vervoer, versterkt de economie en spaart het landschap. Samen met het Rijk wordt nu gekeken hoe de bouwplannen in het gebied sneller gerealiseerd kunnen worden.

Met het binnenstedelijk bouwen waar de provincie nu op in heeft gezet blijft de vraag of de provincie ingaat op het bid dat eind vorig jaar is uitgebracht door de gemeente Zuidplas. Volgens dit plan van Zuidplas zouden 4.000 extra woningen in de Zuidplaspolder gebouwd kunnen worden als een nieuw vijfde dorp. Dit aantal komt dan bovenop de 7.000 al geplande woningen. De Zuid-Hollandse gedeputeerde Bom heeft steeds verklaard dat de grens wat haar betreft op de 7.000 woningen ligt die voor het grootste deel aan de bestaande dorpen van Zuidplas moeten komen.

In een opinieartikel in Cobouw liet de gedeputeerde Bom weten : “Op dit moment gaan we op twee grote locaties in de polder aan de slag: in Zuidplas (nabij Rotterdam) en Valkenburg (voormalig vliegveld bij Leiden). Goed voor in totaal 12.000 woningen. Maar daarmee zetten we ook een streep. In Zuid-Holland is de afgelopen decennia veel landschap en groen opgeslokt door uitdijende woningbouw en bedrijventerreinen…”. Dit is overigens niet de eerste keer dat de gedeputeerde haar voorkeur uitspreekt voor binnenstedelijk bouwen. Duidelijk is dat dat plannen van Zuidplas bij het bezoek van de minister aan de provincie Zuid-Holland volledig buiten beeld waren. Wat de provincie wil met de plannen van Zuidplas is nog niet duidelijk. De plannen zijn gepresenteerd waarbij waardering werd uitgesproken voor de onderbouwing en benoemde zaken als duurzaamheid liet wethouder Jan Hordijk een aantal weken geleden weten tijdens een mediabijeenkomst. Maar een inhoudelijke reactie vanuit de provnicie Zuid-Holland is nog niet bekend gemaakt.

Advertentie