8.5 C
New York
vrijdag 19 april 2024

Geweldige resultaten bij fietsexamens Zuidplas

De groepen 7 van de basisscholen in Zuidplas hebben afgelopen maand aan het praktisch erkeersexamen meegedaan. In elk dorp heeft Veilig Verkeer Nederland, afdeling Zuidplas (VVN), een route uitgezet met uiteenlopende verkeerssituaties. De examenkandidaten hebben daar laten zien of ze de verkeersregels kennen en correct toepassen. Maar liefst 3 groepen hebben het examen volledig foutloos gereden.

Bij de examens hebben de leerlingen een route gereden, terwijl vrijwilligers van de scholen en van VVN hun verrichtingen op een achttal locaties observeerden. In elke route zitten diverse voorrangssituaties, richtingveranderingen, een stukje voetpad (waar dus gelopen moet worden!) en, waar mogelijk, een verkeerslicht. De vrijwilligers van de scholen en van VVN noteerden op controlelijsten of de kinderen het goed of fout deden.

De routes waren niet uitgezet in de omgeving van scholen, maar vooral op wegen, waar de kinderen na volgend schooljaar gebruik van zullen maken als ze naar de middelbare school gaan. Met dit examen kan worden beoordeeld of ze correct met de diverse situaties omgaan. De 444 deelnemers moesten in totaal 4.381 x rechtsaf en 3.520 x linksaf. Vorig jaar werd 164 x geen richting aangegeven en vergaten leerlingen 172 x over de schouder te kijken voordat ze linksaf wilden gaan. Dit jaar hebben de kinderen een geweldige prestatie geleverd: slechts 34 x werd geen richting aangegeven (0,8%) en 100 x werd niet over de schouder gekeken (2,8%).

Drie leerlingen hebben te veel fouten gemaakt. Volgend jaar mogen 2 van deze kandidaatjes herexamen doen; de derde kandidaat zit dan op de middelbare school. Vorig jaar waren 6 leerlingen niet geslaagd. De wisselbeker gaat naar de groep met de beste resultaten, en wordt binnenkort uitgereikt door wethouder Jan-Willem Schuurman (portefeuillehouder Verkeer & Vervoer), VVN en de politie.

Uitleg van verkeersagent Tom Oostendorp
Vrijwilliger ter hoogte van de ringvaartlaan
Vrijwilligers en politie ondersteunen VVN met hun werk
Vlak achter elkaar op de route

 

Advertentie