8.5 C
New York
dinsdag 23 april 2024

Wereldsnelheidsrecordpoging voor zonneboten op Willem-Alexander Roeibaan afgelast wegens ernstige schade aan boot

De snelheidrecordpoging voor zonneboten, die op maandag 18 juni gepland stond op de Willem-Alexander roeibaan in Zevenhuizen, kan helaas niet doorgaan. Tijdens een top-speed test van het vaartuig afgelopen maandag heeft de zonneboot van het team van de Technische Universiteit in Delft die het record zou moeten verbreken, grote schade opgelopen die eerst hersteld moet worden.

Het universiteitsteam dat de boot, welke aangedreven wordt door zonne-energie, zelf ontwierp en bouwde, voerde maandag een top-speed test uit waarbij het fout ging met de techniek. Volgens Paul Schellekens, de Exposure Manager van het TU Delft Solar Boat Team, werkte het nieuwe, pas ontwikkelde stuursysteem niet goed genoeg, waardoor er plotseling ernstige technische problemen ontstonden. Deze problemen hadden uiteindelijk een scheur in de romp en en een afgebroken draagvleugelverbinding tot gevolg. Door de scheur in de romp is er water in de boot zelf gekomen, waardoor belangrijke elektrische systemen zijn beschadigd.

Sinds het incident van afgelopen maandag is het team van de Universiteit dag en nacht bezig om het vaartuig te repareren. Een deel van de betrokkenen werkt aan het herstel van de romp, terwijl de anderen  zich in ploegendiensten dag en nacht bezig houden met de reparatie van de elektronische systemen. Indien nodig zullen dingen met spoed moeten worden herontworpen.

Gezien de omvang van de schade en de tijd die er in de reparaties gaat zitten, is het helaas niet mogelijk om maandag 18 juni een poging te doen om het wereldsnelheidsrecord voor zonneboten te verbeteren. Men zet alles op alles om de zonneboot weer vaarklaar te hebben voor deelname aan de Solar Sport One competitie. Dit wereldkampioenschap voor zonneboten bestaat uit 5 races die in Monaco en in Nederland gehouden gaan worden. De eerstvolgende race  wordt op 22 en 23 Juni in Purmerend gehouden, hopelijk zal het TU Delft Solar Boat Team daar gewoon aan kunnen deelnemen met een gerepareerde en misschien zelfs verbeterde boot.

 

 

Advertentie