8.5 C
New York
woensdag 19 juni 2024

Flamingo’s gespot in Zevenhuizen

Sinds dinsdag 21 januari zit er een groep flamingo’s in de regio van Zuidplas. Dinsdagmiddag werd een groep van zeven flamingo’s gezien in het Bentwoud en woensdag zat de groep in de Groenzoom bij Berkel en Rodenrijs. Vrijdagochtend bleek dat  er flamingo’s in de Eendragtspolder bij Zevenhuizen zaten. De groep in de Groenzoom had zich gesplitst en 4 vogels zijn naar de roeibaan gevlogen. Hemelsbreed is dit maar zo’n 5 km.

Sinds 1982 leeft een aantal Chileense flamingo’s in het Zwillbrocker Venn in Duitsland, net over de grens bij Winterswijk. Deze flamingo’s zijn uit gevangenschap ontsnapt en hebben in het natuurgebied een geschikt broedgebied gevonden. Tegenwoordig bestaat de kolonie uit ca. 70 dieren. De meesten zijn nakomelingen van de Chilenen maar sinds 1986 zijn er ook een paar (wilde) Europese flamingo’s bijgekomen en sinds 1995 ook een Caraïbische. De soorten kunnen kruisen, dus er leven ook hybrides. De flamingo’s voeden zich door met hun snavel in het water heen en weer te zwaaien. Zo filteren ze kreeftjes, eencelligen, watervlooien en algen uit het water.

In het Zwillbrocker Venn zit ook een enorme kolonie kokmeeuwen en hun uitwerpselen zijn een goede meststof voor het voedsel van de flamingo’s. In de winter vriest het water in hun broedgebied meestal dicht en gaan de flamingo’s op zoek naar open water.

Al jaren overwinteren ze in Nederland. In de Grevelingen bij Battenoord zitter er soms wel 60. Ook zoeken ze vaak hun voedsel in het Veluwemeer. Dat is brak water en vriest niet zo snel dicht.

Tijdens hun trek zijn ze nu eens neergestreken in onze regio. Hier zijn ze al eens eerder gezien. In 2015 heeft er een paar uur een groepje van 5 vogels gezeten in de Eendragtspolder. Ook op 1 april 2018 zijn er 2 flamingo’s gesignaleerd en menig vogelaar is er toen ingestonken….

Ook nu trekken de vogels veel belangstelling van vogelaars en media. Veel mensen willen toch wel eens deze prachtige (sub)tropische vogels in een Nederlands landschap zien. Hoe lang ze blijven is niet te zeggen, ze kunnen zo weer vertrokken zijn.

Mocht u gaan kijken, houdt gepaste afstand en parkeer of begeef u niet op plekken waar dat niet mag.

Advertentie