Hitterecord dag afgesloten met flinke regenbui

Donderdag 26 juli gaat de boeken in bij weerman Leen de Koning als warmste temperatuur ooit gemeten door hem in Nieuwerkerk aan den IJssel. Het oude record van 19 juli 2014 van 36,1 graden werd verslagen met een tiende meer, 36.2 graden. Leen de Koning durft niet te voorspellen of het nieuwe record morgen alweer gaat sneuvelen “Temperatuur is rond zelfde waarde als vandaag, dus is het niet helemaal onmogelijk. Ik vond de 38,2 graden van Arcen wel erg heet”. De afgelopen dagen zijn er in omliggende gemeenten door strooiploegen zout gestrooid om op die manier het asfalt af te koelen, de gemeente Zuidplas liet weten dat er geen strooiactiviteiten gepland staan.

Hitte grafiek bij Leen de Koning

De dag werd afgesloten met een forse regen en onweersbui die volgens de website van Leen de Koning 6,4 mm regen had gegeven. Hiermee werd er iets gedaan aan de enorme droogte in het gebied. Zo heeft het Hoogheemraadschap al extra pompen ingezet om bijvoorbeeld het natuurgebied rond de Zevenhuizerplas te voorzien van zoet water. De bui leverde in Moordrecht ook overlast op, straten stonden blank en een boom werd geraakt door de bliksem. De temperatuur zakte snel in elkaar tijdens de bui maar bleef ver boven de 20 Meer weersinformatie op de website van Leen de Koning.