Waterschap: weinig te doen aan dode vissen

Er is in deze periode met relatief hoge temperaturen weinig te doen aan de dode vissen in de regio. Dat meldt het Hoogheemraadschap voor Schieland en de Krimpenerwaard op maandagavond 30 juli.

Op verschillende plekken, waaronder zaterdag 28 juli in Moordrecht, zijn in de regio dode vissen aangetroffen. De grootste oorzaak hiervan is de hoge watertemperatuur. Vanwege de hoge temperatuur zit er minder zuurstof in het water. Hierdoor hebben vissen het moeilijker met ademhalen en kunnen daardoor doodgaan. Door de aanhoudende droogte neemt de kans op dode vissen in de regio alleen maar toe aldus het Hoogheemraadschap.

We vinden het natuurlijk vervelend dat zo veel vissen het moeilijk hebben of doodgaan. Er is momenteel echter niet genoeg schoon, zuurstofrijk water voorhanden om dit te voorkomen. Ook het plaatsen van fonteinen of beluchters zou onvoldoende effect hebben. (Hoogheemraadschap voor Schieland en de Krimpenerwaard)

Naast de hoge temperaturen kan ook het overstorten van rioolwater zorgen voor zuurstoftekort in het water meldt het waterschap. Een dergelijke overstorting vindt meestal alleen plaats na een forse hoosbui waarbij het rioolsysteem overvol raakt. Ook plantengroei kan de oorzaak zijn voor vissterfte. Overdag maken planten in het water zuurstof aan maar in de nacht halen de planten dit juist uit het water. Voor zover bekend is de massale vissterfte afgelopen weekend in Moordrecht vooral ontstaan door de hogere temperatuur van het water.

Het waterschap roept inwoners op om vooral zieke of dode vissen te melden. Dit kan telefonisch via 010 45 37 200. In het geval van kleine aantallen komt de dierenambulance meestal in actie. Bij grotere aantallen dode vissen zoals afgelopen weekend in Moordrecht schakelt het waterschap beroepsvissers in.