8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

Nieuwerkerkers geëvacueerd na grote overstroming in Zuid-Frankrijk

Een gezin uit Nieuwerkerk aan den IJssel is afgelopen donderdag met grote spoed geëvacueerd van een camping in Zuid-Frankrijk. Het gezin stond op een camping naast een rivier die in korte tijd overstroomde na een dam doorbraak en forse regenval. In een halve dag is er zo’n 170 mm regen gevallen.

De Nieuwerkerkers kregen met de rest van de campinggasten een uur de tijd om alles in de stromende regen en onweerinslagen in te pakken. Alles wat achterbleef zou wegstromen. Het water in de rivier kwam in korte tijd zeven en een halve meter omhoog. Door alle natte spullen zo snel als mogelijk in de vouwwagen te stoppen kon men vertrekken toen het water al op de camping over de weg stroomde.

Samen met 130 andere kampeerders zijn ze in het dorp in een oude sporthal opgevangen. De politie zorgde voor begeleiding van de stoet vakantiegangers in nood. Het Rode Kruis heeft binnen een paar uur veldbedden geregeld en ook is er vanuit het dorp een avondmaaltijd en een ontbijt geregeld. De Nieuwerkerkers waren een aantal jaar geleden betrokken bij de opvang van vluchtelingen in de Kleine Vink. Nu kon men zelf gebruik maken van het werk van het Rode Kruis.

Een dag nadat de problemen begonnen was het water weer gezakt en kon men weer terug naar de camping. Inmiddels staat de tent weer en kan alles opdrogen. Vakantiegangers op een naburige camping hebben minder geluk. De meeste zijn de spullen kwijt omdat de campingbaas niet gewaarschuwd heeft voor de naderende overstroming. Caravans vanaf deze camping dreven hierdoor in de rivier. De Nieuwerkerkers zijn van plan om hun vakantie gewoon af te ronden en blijven nog een week op de snel opdrogende camping staan.

Advertentie