8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Christenunie/SGP vraagt aandacht voor plattelandswoningen in Zuidplas

De fractie van de SGP-Christenunie heeft aandacht gevraagd via schriftelijke vragen voor zogenaamde plattelandswoningen. Kleinere (met name glastuinbouw) bedrijven in de gemeente Zuidplas worden door schaalvergroting samengevoegd tot grotere bedrijven. Hierdoor worden de bedrijfswoningen, die vaak bij deze bedrijven staan, verkocht aan particulieren en dan wordt het een normale woning. In de gemeente Zuidplas is dat standaard beleid en dat kan voor de ondernemer nog wel eens gevolgen hebben. 

Gemeenteraadslid Peter Molenaar stelt in zijn inleiding van de vragen : “Het gevaar schuilt erin dat na verkoop van deze overbodige woningen de ondernemer die daar al jaren zit, ineens beperkt wordt in zijn of haar mogelijkheden vanwege de verkoop van deze woning. Veelal zitten er mensen in deze woning die geen binding hebben met het (oorspronkelijke) bedrijf

In 2013 is al de wet plattelandswoningen van kracht geworden die gemeente handvatten biedt om bijvoorbeeld geurhinder niet van toepassing te laten zijn op deze specifieke huizen. In 2016 heeft de NVM al gemeenten opgeroepen hier mee aan de slag te gaan maar Zuidplas heeft nog geen beleid. Daarom stelt Molenaar hier vragen over en vraagt de gemeente beleid te maken en dit voor te leggen aan de gemeenteraad. Lansingerland heeft al wel de wet plattelandswoningen als beleid ingevoerd. 

Advertentie