8.5 C
New York
dinsdag 7 februari 2023

Liander heeft te weinig stroomcapaciteit voor de Zuidplaspolder

Netwerkbeheerder Liander heeft grote problemen met de groei van bedrijven en woningen in het Zuidplaspolder gebied. Dit heeft de netwerkbeheerder op haar website gezet. Ondertussen kwamen deze problemen ook bij ondernemers die geremd werden door dit probleem en hebben zich gemeld bij de politiek. Christenunie/SGP raadslid Willem-Jan Verdoes heeft hier inmiddels schriftelijke vragen gesteld. Het probleem is voornamelijk groot voor Zevenhuizen en Moerkapelle. Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel hebben Stedin als netwerkbeheerder. 

Willem-Jan Verdoes is geschrokken over de situatie. “een ondernemer wilde 500 zonnepanelen op zijn dak leggen maar kreeg geen toestemming omdat Liander een capaciteitsprobleem heeft. Ik weet dat de gemeente Zuidplas aandeelhouder is bij dit bedrijf en heb daarom vragen gesteld. Op die manier hoop ik dat de gemeente de beloofde verbetering in 2023 naar voren trekken.De duurzaamheidsopgave die ondernemers willen invullen wordt op deze manier geblokkeerd en dat kan nooit de bedoeling zijn.” Verdoes maakt zich ook zorgen over hoe dit verder gaat en vreest dat door de capaciteitsproblemen de woningbouw en bedrijvigheid gaat stagneren.

Woordvoerder Hofland van Liander geeft geen antwoord op de vraag of het al veel eerder bekend was dat de Zuidplas ging groeien: “Sinds 2017 hebben wij in de regio Zuidplaspolder te maken met een sterk groeiende vraag naar transportcapaciteit voor elektriciteit. De onverwacht grote vraag komt door economische opleving, de energietransitie en reguliere groei.”  Hofland laat wel weten dat tot 2023 dat in de huidige capaciteit rekening is gehouden met de geplande woningbouw. Hij laat ook weten dat Stedin mogelijk ook een beperkte capaciteit heeft dus niet kan bijspringen.

Op de angst van Verdoes of er door de zogenaamde congestie of er ook stroomstoringen kunnen ontstaan antwoord Liander :  “In het geval van een tekort aan transportcapaciteit (congestie) nemen we maatregelen om te voorkomen dat het net overbelast raakt en de kans op storingen toeneemt. Deze maatregel heet ’transportbeperking’. Dat betekent dat nieuwe klanten mogelijk minder capaciteit krijgen dan zij aanvragen en klanten die een verzwaring van hun aansluiting vragen deze mogelijk niet toegewezen krijgen.”

Advertentie