8.5 C
New York
woensdag 8 mei 2024

Zuidplas steekt geen 7,8 miljoen in Stedin in ruil voor aandelen

De gemeente Zuidplas steekt geen 7,8 miljoen euro in netbeheerder Stedin. Dat laat het college van B&W weten in een informatienota aan de gemeenteraad van Zuidplas. In ruil voor het bedrag had de gemeente Zuidplas zich aandeelhouder voor 0,6% van Stedin mogen noemen.

Zuidplas heeft besloten niet toe te treden als aandeelhouder in Stedin op basis van de huidige stand van zaken. “De gemeente Zuidplas staat als groeigemeente de komende jaren immers voor Uitdagende (financiële) opgaven. De gemeente heeft een schuldquote van 134% in de begroting van 2023. Daarnaast loopt deze op de komende jaren door met name de doorontwikkeling van het Middengebied. Het is niet wenselijk zonder zwaarwegende beleidsmatige motivatie de schuldpositie verder te vergroten. Het wel of niet toetreden als aandeelhouder in Stedin heeft namelijk geen directe invloed op de toekomstbestendigheid van en investering in de lokale energie-infrastructuur” is de uitleg waarom niet mee wordt gedaan.

Dit besluit is in lijn met een eerder genomen besluit over een kapitaalstorting in netwerkbeheerder Alliander. Stedin wil haar vermogen versterken met een bedrag van €1,8 miljard. In de meest
recente prognose in de komende 10 jaar circa € 1,9 miljard aan additioneel eigen vermogen nodig. Stedin is voor Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel de netbeheerder en verzorgt ook een deel van de openbare verlichting.

Het bezit van aandelen bij nutsbedrijven is niet iets nieuws, Zuidplas is bij meerdere bedrijven aandeelhouder, vertegenwoordigd door wethouders op de aandeelhoudersvergadering. Inbreng wordt vaak via een aanwezige persoon gebracht maar bij stemmingen telt het aantal aandelen. Zuidplas heeft alleen bij Cyclus enige inbreng qua aantallen aandelen.

Advertentie