8.5 C
New York
maandag 6 december 2021

Theater voor Iedereen wint cultuurprijs Zuidplas 2018

De theatergroep Theater voor Iedereen uit Moordrecht heeft de cultuurprijs van de gemeente Zuidplas gewonnen. Op 14 november was de officiele bekendmaking in een vol dorpshuis Swanla door cultuurwethouder Jan Verbeek. Deze benadrukte in zijn toespraak dat het belang van de verbindende factor van cultuur binnen de gemeente Zuidplas. Maar pas toen het tromgeroffel klonk en Verbeek de winnaar bekend maakte werd het feest. Voorzitter Piet Blonk nam samen met een grote groep meegekomen leden de prijs in ontvangst. De twee andere genomineerde waren Trudi Bos (muziekspeelster- en therapeut) en Esther Erdtsieck-Blaaser (Dramacoach en regiseur Turf).

De avond begon met een ontvangt op de rode loper en met een paparazzi fotograaf die iedereen op de foto vroeg.  De muzikale ontvangst van afslag 9 moest voortijdig gestaakt worden omdat de bridgecursus in de pub niet meer te verstaan was.  Tijdens de avond waren er diverse optredens van mensen uit  de gemeente Zuidplas zoals van DNA dance uit Moordrecht en Italiaans klassiek stuk door Karel Christiaanse en Marjanne Roeleveld. Augusto Meijer is een elektroakoestisch componist die kort vertelde over zijn werk en over de combinatie van zijn muziek en lichtontwerp van Jaap van den Elzen bij Glow, een lichttentoonstelling in Eindhoven.

Henk ten Hoopen van SCNZ stelde de jury voor en vertelde dat er 20 aanmeldingen waren ontvangen. Uiteindelijk zijn hiervan 3 overgebleven en het ging heen en weer. Uiteindelijk heeft de jury wel haar oordeel unaniem genomen.  Ten Hoopen sprak zijn dank ook uit naar de gemeente Zuidplas over de goede samenwerking op het gebied van cultuur en roemde dan ook de kracht op de achtergrond daarbij, Charly ten Reegen. 

Wethouder Verbeek bouwde de spanning verder op na een kort interview met de winnaar van 2017, Birgitta Sundström Jansdotter die ook de belangrijkheid van de prijs nogmaals benadrukte. Ze was ook erg trots dat ze een schilderij mag gaan maken voor het nieuwer gemeentehuis.

De genomineerden stonden hand in hand te wachten op wie de winnaar zou gaan worden. Piet Blonk gilde het uit zijn TVI als winnaar bekend werd gemaakt. Na afloop vertelde hij :’Het voelt nog wel een beetje onwerkelijk maar het is ook wel een kroon op ons werk, deze prijs”. Wat hij met het gewonnen geldbedrag van 850 euro gaat doen wist de glunderende Blonk nog niet, dat ging hij eerst met zijn bestuur bespreken.

Aan het einde van de avond nam wethouder Verbeek met een kado en dankwoord afscheid van scheidend voorzitter Rien van der Linde. Van der Linde had graag ook zijn opvolger gepresenteerd maar die vacature is nog niet ingevuld bij SCNZ.  De avond werd informeel met een hapje en drankje afgesloten waarbij ook het tentoongestelde werk van Zuidplas kunstenaars konden worden bekeken. 

Advertentie

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
710VolgersVolg