8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Gemeente Zuidplas gaat investeren in personeelsbeleid en aantal medewerkers

De gemeente Zuidplas wil investeren in haar personeelsbeleid. Dat blijkt uit een plan dat gepresenteerd is aan de gemeenteraad. Het plan staat op woensdag 28 november op de agenda tijdens de raadsvergadering.

De afgelopen jaren zijn er forse bezuinigingen geweest op de ambtelijke organisatie nadat Zuidplas diep in de rode cijfers kwam. Hierdoor zijn er meer en meer gaten gevallen waardoor de inwoners niet altijd goed geholpen kunnen worden. De afgelopen jaren zijn een aantal problemen opgelost met tijdelijke maatregelen maar er bleef een structureel probleem over. Daarom wil het College van B&W nu een structurele oplossing.

Een van de zorgen is dat er minder ambtenaren zijn voor het werk dat er ligt terwijl de rijksoverheid en de provincie zorgtaken zoals jeugdzorg neer hebben gelegd bij gemeenten. Ondanks dat dit deels in regionaal verband wordt uitgevoerd qua inkoop ligt de daadwerkelijke uitvoering hiervan bij de gemeente zelf. Verder zijn er een aantal mensen uit eigen beweging vertrokken. Deze plaatsen zijn veelal door inhuur van personeel opgevuld. Gevolg is dat de gemeente Zuidplas het minst aantal ambtenaren heeft per 1.000 inwoners in de regio (bron : Jaarverslagen 2017)


In de gemeente Zuidplas wordt momenteel veel gebouwd en zal het aantal inwoners dan ook toenemen. De gemeente heeft hierdoor in de toekomst meer medewerkers nodig. Daarnaast wordt er nu al gekeken naar het feit dat er in de nabije toekomst diverse medewerkers met pensioen gaan. Daarom moet er nieuw personeel bij komen. Ook wil men kijken of de huidige medewerkers nog op een juiste plek in de organisatie zitten. In totaal wil de gemeente bijna 1,5 miljoen structureel gaan investeren in het personeels-budget Ook vraagt het college van B&W eenmalig 600.000 euro voor organisatieontwikkeling en mobiliteit.

Gelet op de reacties tijdens de informatie avond voor raadsleden en aan de hand van de vragen die inmiddels door de politiek gesteld zijn is het plan nog geen gelopen race.

Advertentie